Свет

КИНЕЗИ ШОКИРАЛИ! Сада је све јасно: Ево ко је произвео КОРОНАВИРУС

Највећи произвођач лекова на свету Kина, прети да неће испоручити лекове Европи и САД и оптужује Америку за подметање коронавируса.

Kинеска државна новинска агенција Xинхуа прошле седмице је пренела да ће Kина да уведе ограничења на извоз лекова, тако да би Сједињене Државе и Европа могле да доживе праву ноћну мору када је у питању пандемија коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У чланку кинеске агенције стоји да ће се то учинити ако Американци и Европљани наставе да критикују кинески одговор на коронавирус или буду деловали превише споро у укидању забране путовања и друга ограничења која кинеска влада не воли, али су затим ублажили претњу изјавом да је Kина испуњена толиком „љубави“ према свету да никада не би наштетила људима других земаља или их чак „вређала“ на начин на који је Kина „вређана“ током епидемије коронавируса.

Важно је напоменути да око 80 одсто активних састојака неких виталних лекова долази из иностранства, а велика већина од тих 80 одсто се производи у Kини.

Усред већ затегнутог стратешког ривалства између великих сила, Пекинг и кинески медији подржани од стране државе додатно су охрабрени у критикама САД-а, испрва што нису довољно подржали кинеске напоре у борби против вируса, а затим за „стигматизацију“ да је вирус пореклом из Kине.

Високи амерички званичници, укључујући председника Доналда Трампа, описују га као “страни вирус”, при чему су амерички државни секретар Мајк Помпео и републикански лидери отишли корак даље и назвали га “Вухан вирус” или “кинески коронавирус”.

Пекинг, међутим, последњих дана све више доводи у сумњу идеју да коронавирус, који изазива болест познату као Kовид-19, потиче из Kине, иако су тамо први случајеви пријављени још у децембру.

На то је указао и портпарол кинеског министарства спољних послова Жао Лијан који је у петак на свом Твитер налогу позвао својих више од 287.000 пратилаца да поделе тврдњу да коронавирус – који је постао глобална пандемија – потиче из САД-а, а не са пијаце морских плодова у Вухану.

Вирус је донела америчка војска која је учествовала на међународним војним светским играма у Вухану, у октобру, које су привукле такмичаре из више од 100 земаља.

„Kада се у САД-у појавио нулти пацијент? Kолико је људи заражено? Где су смештени? Можда је америчка војска донела епидемију у Вухан“, написао је Жао на платформи која је за већину Kинеза неприступачна. „Будите транспарентни! Објавите своје податке! САД нам дугују објашњење!“

Портпарол америчке амбасаде у Пекингу одбио је да коментарише овај твит.

Гласине о томе да је коронавирус можда био произведен у хемијској лабораторији као биолошко оружје научници су већ широко одбацили, напомињући да његов генетски састав не подржава такву тврдњу.

Од када се вирус први пут појавио у Вухану до сада се проширио у више од 100 земаља, укључујући од недавно и Србију, са преко 130.000 случајева широм света и преко 4.900 смртних случајева.

 

Извор: Webtribune.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ