Србија

НАЈГОРА МЕРА ВЛАДЕ СРБИЈЕ СТУПИЛА НА СНАГУ: Ограничена слобода кретања и окупљања та време ВАНРЕДНОГ СТАЊА! Ево шта то значи

Влада Србије донела је Уредбу о мерама за време ванредног стања којима се, како се наводи, одступа од Уставом зајамчених људских и мањинских права за време ванредног стања.

Уредба, донета 15. марта, а објављена данас у Службеном гласнику, утврђује да Министарство унутрашњих послова, у сагласности са Министарством здравља, може привремено да ограничи или забрани кретање лицима на јавним местима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иста министарства могу да нареде појединим лицима или групама лица која су заражена или се сумња да су заражена заразном болести КОВИД-19 да бораве на адреси свог пребивалишта односно боравишта, са обавезом јављања надлежној здравственој установи.

Министарство унутрашњих послова може да нареди да се изврши затварање свих прилаза отвореном простору или објекту и онемогући напуштање тог простора или објекта без посебног одобрења, наводи се у Уредби.

Наводи се да МУП може да нареди обавезан боравак одређеним лицима или групама лица на одређеном простору и одређеним објектима као што су прихватни центри за мигранте и сл.

Уредбом су забрањена сазивања и одржавање зборова и свих других окупљања грађана на отвореном простору.

Забрањена су и сва окупљања у затвореном простору (спортске, културне и друге манифестације), осим окупљања која су од посебног интереса за рад и функционисање државних органа и служби.

За окупљања од посебног интереса неопходна су посебна одобрења која издаје министар унутрашњих послова.

Ступањем на снагу ове Уредбе прекидају се све изборне радње у спровођењу избора за народне посланике, посланике Скупштине Аутономне покрајине Војводине и одборнике скупштина општина и градова, који су расписани за 26. април 2020. године.

Спровођење изборних радњи наставиће се од дана престанка ванредног стања, наводи се у Уредби и задужују изборне комисије да обезбеде и чувају постојећу изборну документацију до наставка спровођења изборних радњи и избора.

Извор: sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ