Здравље Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ових 6 правила морате поштовати у кућној изолацији: А ево у ком случају треба да се јавите лекару

Фото: Pixabay.com

Иако је сва пажња с разлогом усмерена ка тежим случајевима, специјалиста пулмологије др Срђан Лукић дао је неколико корисних савета како да сами себи помогнете у кућној изолацији и подстакнете организам да се на што бољи начин избори са вирусом

– Већина оболелих ће остати да се лечи у кућним условима. Поред епидемиолошких мера (карантин), битно је и само лечење инфекције. Као и код сваке вирусне инфекције, и за лечење ЦОВИД-19 најважнији је имуни систем. Зато је битно оставити му сву снагу на располагање. Апсолутно мировање је најважније, а поред тога и адекватна исхрана. Дијете оставите за неко друго време и заборавите на „здраву исхрану“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Да би организам функционисао, потребна му је енергија, односно угљени хидрати на првом месту, а онда и масти. Не треба, наравно, заборавити ни протеине, али важно је да не избегавате „храну која гоји“ Јер ће она одржавати ваш имуни систем и цео организам.

2. Потребно је, даље, уносити доста течности јер у инфекцијама организам лако дехидрира. Чајеви, супице, чорбице, сокови, шта год. Али не и алкохол, јер алкохол погоршава дехидрацију. Наравно, хронични срчани и бубрежни болесници морају унос прилагодити својим хроничним болестима.

3. Повишена телесна температура је одбрамбени механизам који имуни систем користи за борбу против вируса. И зато је грешка обарати температуру ако је само благо повишена јер тако помажете вирусу. Температура се обара тек када значајно порасте јер тада угрожава функционисање организма.

4. Битно је да пратите своје стање, ако је могуће у телефонском контакту са лекаром. Критични знаци и симптоми су појава отежаног и убрзаног дисања, пад артеријског притиска, вртоглавице, омаглице, несвестице, конфузија, појава цијанозе (плавкасте пребојености коже и слузокоже). У случају појаве ових знакова и симптома потребно је да се одмах јавите у најближу болницу јер ће сигурно бити потребна терапија кисеоником, коју не можете спровести у кућним условима. Ово не значи да ћете сигурно завршити на респиратору, али је кућном лечењу свакако крај.

5. Што се тиче разноразних суплемената, витамина и слично, све то највероватније већ у довољном нивоу уносите храном, тако да разноразни имуно-комплекси неће много помоћи (осим ако због неког разлога немате дефицит неког елемента), али неће ни одмоћи (осим мањка пара у новчанику).

6. Дувански (и други) дим гледајте да избегавате у потпуности. Он оштећује ћелије епитела дисајних путева и алвеола и тако помаже вирусима.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ