Србија

БРНАБИЋКА НАЈАВИЛА НАЈОШТРИЈЕ МЕРЕ: Полицијски час ако пензионери изађу из куће, а КАЗНА ЗА ИЗЛАЗАК ЈЕ СТРАШНА

Мимо забране Старији од 65 година не смеју да излазе из стана или дворишта, шалтери јавних служби биће затворени, а нико неће бити кажњен ако касни с плаћањем, најавила премијерка

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће за грађане старије од 65 година бити уведена забрана изласка са запрећеном новчаном казном од 150.000 динара, уколико не буду престали да излазе на улице, као што је јуче био случај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Председник Вучић и ја ћемо разговарати да ли постоји потреба да уведемо додатне мере и оставити то за сутра пре подне, да се грађанима старијим од 65 година забрањује свако излажење из својих домова, односно дворишта и да такође пропишемо казну од 150.000 динара за ове прекршаје – рекла је јуче Брнабићева и додала да се то ради да би се стари сачували од коронавируса, а не да би се кажњавали:

– Молим људе старије од 65 година да не иду напоље и по продавницама, пекарама и шалтерима, све ће се решити, за толико смо као грађани солидарни, имамо велики број волонтера који хоће да помогну. Обезбедићемо и новац, и пензије, и храну и воду, само седите код куће.

Она је изјавила да је смањивање броја возила градског превоза у Београду требало да „обесхрабри људе да иду било где“, као и да „не види сврху да се повећа број аутобуса а да се у исто време апелује на људе да нигде не иду“. Она је рекла и да, „истини за вољу, треба обуставити градски превоз и забранити људима да било где иду“.

– Могу да гарантујем да, ако се овако настави, неће бити гужве у градском превозу. Урадићу то као председница Владе, 100 одсто сам сигурна да ће ме председник Републике у томе подржати, да прођемо ову кризу. Увешћемо полицијски час, нећу да разговарам о градском превозу. Од данас ујутру је требало да буде само за хитне случајеве, а не да га повећамо да не би била гужва – казала је Брнабићева.

Она је додала да за гужве у возилима „није крив јавни превоз него то што ми не слушамо апел струке и ванредног стања“.

– Све се исто десило у Италији, док није дошао дан кад су имали 2.000 мртвих и сви седе код куће. Је л‘ желите да дође тај дан и да то урадимо нашим здравственим радницима – казала је Брнабићева.

Најавила је изолацију од 28 дана за људе који долазе из земаља која су жаришта епидемије и новчане казне у максималном износу од 150.000 динара за оне грађане Србије који прекрше правило о самоизолацији.

– Одлучили смо се за новчане казнене мере јер је незахвално и небезбедно стављати их у затвор, али ако други пут прекршите правило самоизолације, видећемо шта даље – казала је она и додала да је на улицама, у банкама и на шалтерима јавних служби примећена гужва и већа него пре упућивања апела, па је одлучено да се усвоје додатне мере:

– Пре свега ћемо додатно пооштрити мере за рад кафића и ресторана, односно изменићемо број особа који могу да буду у њима тако што нећемо одређивати укупан број него број особа по квадратном метру. Затворићемо све шалтере јавних служби. Имамо огромну службу у Управи за аграрна плаћања и у Фонду ПИО јер има људи који су очекивали да ће због ванредног стања бити мања гужва, па су долазили да се распитују за разне ствари. Затворићемо шалтере и на локалном нивоу. Биће продужено и важење личних докумената до истека ванредног стања.

Не слушају МЛАДИ У КАФИЋИМА

У овом тренутку не можемо да затворимо тржне центре, али можемо даље да ограничимо број људи. Мада нисмо видели да су тржни проблематични као кафићи. У кафићима је огроман број младих који би у овом тренутку били у школи – рекла је Брнабићева и додала да млади нису у кући, већ седе у кафићима, и позвала их да се уозбиље:

– Од сутра креће школа, а то што не идете физички у школу не значи да треба да излазите. Имате распоред часова, биће тестова, оцењивања.

Четири болнице резервисане су само за заражене – у Београду КБЦ „Драгиша Мишовић“ и Земунска болница, у Нишу Клиника за општу хирургију и Институт за плућне болести у Новом Саду Електронски рецепти важиће три месеца дуже од прописаног рока важења

Старији грађани неће морати да плаћају комуналне рачуне за фебруар, март и април, а касније ће моћи да плате те рачуне без камате

У Србији се одлажу све операције које нису хитне, а здравствене установе примаће само хитне случајеве

ОВО СУ МЕРЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

– Затварање граница. Ниједан странац, осим дипломата и особа које имају српску боравишну дозволу, не може да уђе у Србију – Сви наши држављани могу да уђу у Србију, али ће сваки од њих морати у кућну изолацију 14 дана, а ако долазе из жаришта инфекције, онда 28 дана – Припадници Војске Србије на свим граничним прелазима, на улицама, испред болница – Пензионери треба да остану у домовима, а да ли је тако, контролисаће надлежне службе – Затворене све предшколске и школске установе и факултети – Забрањена сва јавна окупљања – Општа препорука за све грађане је да не излазе из станова и кућа уколико то не морају – Сви који то могу, требало би да раде од куће – Радови на инфраструктурним пројектима се настављају – Ограничене цене 36 производа – Затворене теретане и спортски центри – У затвореном простору, као што су кафићи и кафане, може да борави до 50 људи

ОД КУЋЕ ДА РАДЕ РОДИТЕЉИ ДЕЦЕ ДО 12 И ХРОНИЧНИ БОЛЕСНИЦИ

Премијерка је рекла да потребна боља организација рада предузећа, те да је препорука да људи раде у сменама, ако је потребно и у три, те да раде у мањим групама.

– Инструкција свима у државној управи и локалној самоуправи јесте да сви старији од 65 година не долазе на посао већ да раде од куће, као и они који имају децу млађу од 12 година и сви хронични болесници – рекла је Брнабићева и додала да тиме дају пример за све послодавце.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ