Здравље Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Како не бисте унели корона вирус у кућу, морате испоштовати ове ствари

Пре­ве­н­ци­ја Кад уђе­те у ку­ћу, пре­сву­ци­те се, а ке­се у ко­ји­ма је би­ла хра­на баците.

Мно­ги гра­ђа­ни Ср­би­је, иа­ко им је ја­сно ка­ко се ко­ро­на­ ви­рус пре­но­си, ипак не зна­ју шта пр­во да ра­де ка­да отво­ре вра­та свог ста­на или ку­ће по по­вра­тку с по­сла или из про­дав­ни­це.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То су, осим уко­ли­ко има­те гос­те ко­ји још не зна­ју да у се­би но­се ви­рус, кри­ти­ч­ни тре­ну­ци за унос ко­ви­да-19 у свој дом.

Ин­фе­к­то­лог проф. др Жа­р­ко Ран­ко­вић, глав­ни коо­р­ди­на­тор за спро­во­ђе­ње ме­ра у бо­р­би про­тив ко­ро­не у Ни­шу, ка­же да сви ко­ји мо­гу да ра­де од ку­ће, то и учи­не, а по­се­б­но ри­зи­ч­не гру­пе ста­нов­ни­штва – ка­р­дио­ва­ску­лар­ни бо­ле­сни­ци, осо­бе ко­је бо­лу­ју од ма­ли­г­них бо­ле­сти и ди­ја­бе­те­са. Али без об­зи­ра на то, не са­мо они већ и оста­ли гра­ђа­ни мо­ра­ју да иду на пи­ја­цу и про­дав­ни­цу у на­ба­в­ку.

– Ода­кле год да сте се вра­ти­ли, пр­во је да, чим уђе­те у стан или ку­ћу, од­мах изу­је­те обу­ћу. Обу­ј­те ку­ћ­не па­пу­че и изне­си­те ја­к­ну или ка­пут на те­ра­су. По­том иде­те од­мах у ку­па­ти­ло и пе­ре­те ру­ке чвр­стим са­пу­ном 20 се­ку­н­ди под то­плом во­дом. За­тим је до­бро да се пре­сву­че­те, да обу­че­те ку­ћ­ну оде­ћу. Ни­ка­ко се не љу­би­те и не гр­ли­те с де­цом и оста­лим уку­ћа­ни­ма – ка­же Ран­ко­вић.

Уко­ли­ко сте кре­ну­ли на пи­ја­цу или у про­дав­ни­цу, до­да­је, вео­ма је би­т­но да др­жи­те од­сто­ја­ње од пр­ве осо­бе до се­бе ви­ше од јед­ног ме­тра:

– И ту ва­жи пра­ви­ло да не­ма гр­ље­ња, по­здра­вља­ња, ру­ко­ва­ња и љу­бље­ња с по­зна­ни­ци­ма и при­ја­те­љи­ма ко­је сте та­мо сре­ли. У про­дав­ни­ца­ма др­жи­те од­сто­ја­ње, а на­ми­р­ни­це ко­је сте до­не­ли ку­ћи спу­сти­те у ке­са­ма на под пред­со­бља, по­но­ви­те чи­тав онај пос­ту­пак ко­ји смо опи­са­ли при до­ла­ску ку­ћи, а по­том хра­ну, во­ће и по­вр­ће изва­ди­те из ке­са, сло­жи­те где сто­је, а те ке­се ба­ци­те – каже он.

Ка­ко проф. др Ран­ко­вић са­ве­ту­је, би­т­но је да се де­зи­н­фи­ку­ју све ква­ке у ста­но­ви­ма и ку­ћа­ма, по­се­б­но оне од ула­зних вра­та.

– Че­шће де­зи­н­фи­ку­ј­те и сто­ло­ве, ра­д­не по­вр­ши­не у ку­хи­њи. Исто та­ко, уси­са­ва­ј­те и ри­ба­ј­те по­до­ве. Во­ди­те ра­чу­на о хи­ги­је­ни. Уко­ли­ко осе­ти­те си­м­п­то­ме, а зна­те да сте би­ли изло­же­ни ко­ро­на­ви­ру­су јер сте би­ли у кон­та­к­ту с не­ким ко је до­шао из жа­ри­шта за­ра­зе или био у кон­та­к­ту с не­ким ко је био изло­жен ви­ру­су, ја­ви­те се на број те­ле­фо­на Ми­ни­ста­р­ства здра­вља или ин­сти­ту­та за јав­но здра­вље у свом гра­ду или ме­сту – ка­зао је он.

Степениште

НЕ КО­РИ­СТИ­ТЕ ЛИФТОВЕ

Проф. Ран­ко­вић ка­же да сви ко­ји жи­ве у згра­да­ма избе­га­ва­ју да се во­зе ли­ф­том:

– Осим што је пе­ња­ње и си­ла­же­ње сте­пе­ни­ца­ма ко­ри­сно за здра­вље, мо­же­те да избе­г­не­те су­срет с ви­ру­сом у ли­ф­ту.

За више информација о корона вирусу можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

 

Извор: Srbijadanas.com/Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ