Свет

СВЕТ У ШОКУ! Откривено жариште корона вируса у Европи: На хиљаде се заразило на овом месту

Први случај заразе пријављен је још 6. марта, али су се данима сви понашали као да се ништа не догађа

Скијашки ресорт Ишгл у аустријском Тиролу, према писању аустријског мисс.ат, али и још неких медија, је према свему судећи место на ком су се стотине или чак хиљаде људи заразиле корона вирусом, односно то скијалиште је епицентар инфекције корона вирусом у Аустрији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ствар није безазлена, потврђује и упозорење исландског здравственог сектора које је објављено пре више од десет дана, као и ових дана објављене информације института Роберт Кох у Берлину.

Како је све почело
Сумња се да је све кренуло из ски бара, где су се посетиоци из разних земаља заразили корона вирусом и које је популарно окупљалиште туриста који тамо проводе време у забави након скијања. То потврђују информације из Данске, Шведске, а нарочито Немачке о новим позитивним пацијентима, којима је свима заједничка иста ствар – недавно су се вратили са скијања у Ишглу. Након што су се вратили кући, почели су и сами да шире заразу.

Оно што је посебно узнемирујуће у целој овој причи јесте да су локалне власти у Ишглу биле упозорене много раније да је њихово подручје зона опасности и да имају сумњиве случајеве, али су упркос томе скијаше пуштали без икакве контроле да се враћају у своје земље и пуштали нове да сваки дан долазе без да су их упозорили на могућу заразу.

Прво упозорење, већ 5. марта, дошло је с Исланда. Исланд је наиме 5. марта ово подручје прогласио зоном опасности и сви који су се из Ишгла враћали на Исланд у то време морали су да иду у 14-дневну кућну изолацију. У том тренутку Аустрија је имала 55 случајева заразе корона вирусом, а вршено је више од 4.000 тестирања. Како наводе аустријски медији, први службени случај зараженог у Ишглу је био у петак, 6. март.

Међутим, упркос томе, у скијалишту је све наставило да се одвија уобичајеним током, с гомилом скијаша који су се у великом броју сваког дана окупљали по тамошњих баровима. Током последњих недеља скијашке сезоне нико у Ишглу није хтео да се одрекне своје зараде, ни власти, али ни ресторани и барови, па је све настављено као да се ништа не догађа.

Сви подаци, пише мисс.ат, упућују на то да је први пацијент у Ишглу конобар из Норвешке који је радио у „Китзлоцху“. Већ 9. марта пријављено је још случајева заразе из Ишгла, због чега се очекивало да ће се барови где су се скијаши окупљали након целодневног скијања затворити, али и због чињенице да је Ишгл мало место. Међутим, скијање и забава су се наставили као и претходних дана.

Цео Тирол прекасно стављен у карантин
Локалне власти су наставиле с неозбиљним приступом ситуацији и понављали да су мале шансе да ће се људи у тиролским скијашким ресортима заразити, а колико је већ тада ствар била озбиљна, говори податак да су аустријске власти цео Тирол ставиле у карантин, али прекасно.

Ствар је измакла контроли и аустријске власти апелују на све који су били у Ишглу од 28. фебруара на скијању да обавезно морају у самоизолацију, као и сви они који су били у контакту с њима. Апел се односи на све без разлике имају ли симптоме болести или не. Исти апел упутиле су и власти у Немачкој.

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ