Србија

БРАТСКИ НАРОД! Кинези непрестано зову српску амбасаду у Кини како би прикупили помоћ за Србију: Ево о чему се ради

Фото: јутјуб

Кинески грађани позвали су српску амбасаду у Кини да успостави канал за прикупљање средстава, јер су многи изразили жељу на друштвеним медијима да донирају медицинску помоћ Србији како би помогли у борби против ЦОВИД-19

Српска амбасада у Кини отворила је свој службени рачун Сина Веибо 18. марта, на захтев многих кинеских грађана који су очајнички тражили начине да донирају за Србију услед пандемије ЦОВИД-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Амбасада Србије у Кини цени забринутост кинеских грађана у вези са ЦОВИД-19 у Србији. Дубоко смо импресионирани и дирнути вашом подршком – каже амбасада у свом посту.

Кинеско-српско пријатељство траје 65 година, откако су Кина и бивша Југославија формално успоставиле дипломатске везе 2. јануара 1955. године.

Кинески грађани позвали су српску амбасаду у Кини да успостави канал за прикупљање средстава, јер су многи изразили жељу на друштвеним медијима да донирају медицинску помоћћ Србији како би помогли у борби против ЦОВИД-19.

– Србија је Кини блиски пријатељ и чврсто ћћемо стајати са њима у борби против новог коронавируса и пружити им маске, заштитне одеће, вентилаторе и други медицински материјал, као и доделу експертских група – рекао је у уторак кинески министар спољних послова.

Прва серија медицинске помоћи из Кине стигла је у Београд за викенд, која је обухватала 1.000 комплета за брзе тестове.

Кинески грађани који су покренули донације рекли су за Глобал Тимес да су развили дубоку наклоност када су чули за патњу „српских пријатеља“ након што је председник Србије Александар Вучић у недељу апеловао за помоц́ Кине, док је критиковао ЕУ због забране извоза медицинских помагала. Вучић је рекао да је Кина једина земља на свету која може да помогне Србији, пошто је увео ванредно стање због епидемије.

Његова молба убрзо је постала популарни хасхтаг који је у последња 72 сата читало 620 милиона људи на Сина Веибо. Многи кинески грађани, посебно група младих студената, позвали су српску амбасаду да питају како могу донирати медицинска помагала, и оформили су WeChat групе да разговарају о плановима помоц́и и прикупљању донација путем својих друштвених веза.

Претходно је иранска амбасада у Пекингу примила 4 милиона јуана (570, 841 долара) у донације у року од 24 сата након што је пријавила мањак санитетског материјала на свом званичном Веибо рачуну.

– Врло сам јасан у историјским везама наше две земље и гвозденом пријатељству које се наставља, због чега сам више забринут за српски народ због ове епидемије и њиховог недостатка санитетског материјала – рекао је Маи Маи, 21-годишњи студент колеџа у уторак Глобал Тимесу.

Сваке године, 7. маја, Срби и локални Кинези у Београду полажу венац за кинеске жртве напада ракета НАТО снага 1999. године на месту оригиналне кинеске амбасаде у бившој Југославији.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић постао је први министар спољних послова који је 26. фебруара посетио Кину од избијања епидемије у Кини. Кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг прокоментарисао је да је акција Србије доказ нераскидивог гвозденог пријатељства између Кине и Србије, приметивши да је Кина поносна што има доброг пријатеља попут Србије.

– Нисам очекивао да ће бити толико корисника Веиба који покушавају наћи начин да пруже руку српском народу. Дакле, ми смо се окупили на мрежи како бисмо упутили апел амбасади – рекао је Маи.

Ова група студената волонтера прикупила је благослове кинеских грашанима у инспиративном видеу који је послан Србима који се боре током епидемије.

Према Вучићевим речима, Србија је до сада купила 5 милиона маски од Кине и тражи другу медицинску помоћ, попут респираторних вентилатора, како би се припремила за пораст броја озбиљних случајева.

Извор: Еспресо.рс/Глобал тимес

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ