Здравље

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Лекари упозоравају: Ово су 2 НОВА СИМПТОМА КОРОНАВИРУСА!

Стручњаци из Немачке открили су нове симптоме вируса корона.

Немачки виролог Хендрик Штрек препознао је нове симптоме инфекције новим корона вирусом. Директор Института за вирологију и истраживање ХИВ-а Медицинског факултета Универзитета у Бону, прегледао је становнике из округа Хајнсберг, у покрајини Северна Рајна-Вестфалија, где има много заражених. Том приликом је установио да се скоро трећина пацијената жалила на губитак чула мириса и укуса, током неколико дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна мајка чак није могла да осети мирис пуне пелене своје бебе. Други нису могли да осете мирис шампона, а храна им је била безукусна – рекао је за „Франкфуртер алгемајне цајтунг“, чије је закључке пренео и немачки лист „Велт“ .

– Били смо у округу Хајнсберг, где има много заражених, ишли смо од куће до куће и питали људе за симптоме. Анализирали смо симптоме и притом открили неке нове, узели смо узорке ваздуха, брисеве са квака, мобилних телефона и даљинских управљача, чак смо сакупили узорке воде из WЦ-шоље – каже стручњак.

Виролог није могао тачно да каже у ком тренутку се ти симптоми јављају, али, како је рекао, „мислимо да наступа тек када инфекција већ одмакне“.

На питање да ли се вирус преноси преко столице, Штрек каже да та могућност није искључена, али да нема доказа да је тако.

Нашли смо генетски материјал вируса у WC-шољама, што, међутим, још не значи да је инфективан – рекао је стручњак.

Описујући типичног пацијента оболелог од Цовид-19, бонски стручњак каже:

– Типичан оболели испољава само благе симптоме, што показује и кинеска студија из Шенжена, према којој 91 одсто заражених има само слабе до умерене симптоме: сув кашаљ, који надражује грло, евентуално високу температуру. Ми смо у нашој студији открили симптом губитка чула мириса и укуса. У тридесет одсто случајева оболели су имали дијареју, што је већи проценат него што се до сада претпостављало.

 

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ