Свет

СВЕТ НА ИВИЦИ ХАОСА! Ердоган покреће нову акцију! НА МЕТИ ЈЕ ОВА ЕВРОПСКА ЗЕМЉА!

Како јавља Ал Џазира, овог су викенда поновно летели „Молотовљеви коктели“ преко грчко-турске границе, док се група миграната покушавала пробити преко ограде током ноћи.

Грчка полиција је сузавцем и воденим топовима настојала је да одбије мигранте и угаси ватру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Инциденти су постали уобичајени у последње две недеље на граничном пријелазу на северу турске границе с Грчком дуге 200 километара.

На другом месту велика група миграната наводно је прешла из Турске у Грчку преко мора. Чамци са 75 људи пристали су на грчком острву Лезбос у петак, преноси грчка државна телевизија ЕРТ.

Ал Џазира тврди „како је врло мало миграната успело да пређе морским путем откад је турски председник Ердоган 7. марта наредио обалској стражи да заустави мигранте на мору“, рекавши „како је забринут за њихову сигурност“.

У Атини је портпарол грчке владе поновио оптужбе да Турска користи мигранте као притисак да Европска унија попусти пред његовим уценама.

Подсетимо, мигранти су пожурили у пограничну зону надајући се да ће прећи у Европу након што је Турска 29. фебруара саопштила да је граница отворена и да их више неће заустављати.

Грчка је поручила како неће допустити да било ко илегално уђе из Турске.

Европска унија се приближила ставовима Виктора Орбана из 2015 и овог пута је рекла да ће границе остати затворене, како је договорено са Анкаром још 2016. Готово сви европски челници су подржали Атину. Према том споразуму ЕУ је обећала прво три милијарде, а онда још три милијарде долара Турској да прими сиријске избеглица и задржи мигранте који желе да иду у европске земље.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је прошле седмице „како његова земља жели да се споразум ревидира, јер ЕУ није испунила обећања“.

Али, овај трик Чавушоглуа није пао на плодно тло, јер је ЕУ одлучила да верује руском министарству одбране и подацима о интерно расељеним особама у Идлибу које дају руске службе које спроводе ваздушна извиђања терена, а они се увелике разликују од турских „милион Сиријаца који су кренули према Турској“.

У међувремену је европска гранична служба Фронтеx послала још 100 агената на грчку границу, као помоћ у заштити ЕУ од масовног прилива миграната.

Слање безбедносног особља из 22 земље ЕУ део је шире помоћи коју је Атина затражила због хитне интервенције на граници. Фронтеx је већ послао 500 својих људи у Грчку, као и 11 бродова и другу опрему.

Генерални директор Фронтеxа истакао је да је заштита слободе, сигурности и правде у ЕУ задатак свих њених чланица и да присуство чувара из разних европских земаља у Грчкој управо то доказује.

Предвиђено време трајања хитних интервенција Фронтеxа на грчкој граници је два месеца, али би могло бити продужено, ако то буде неопходно, закључује Ал Џазира.

Међутим, синоћ долази до гласне изјаве француског председника Макрона, који се није осврнуо на ситуацију у Грчкој, већ на кризу са епидемијом коронавируса, због које је најавио затварање спољних граница Европске уније најмање на 30 дана.

„Европска унија ће затворити своје спољне границе на 30 дана у борби против пандемије коронавируса. Сва путовања између неевропских земаља и ЕУ такође ће бити обустављена на 30 дана“, рекао је синоћ у ванредном обраћању француски председник Емануел Макрон, који је увео и нове мере које ограничавају кретање и излазак из домова Французима.

Председница Европске комисије Урсула вон дер Лејен изјавила је у понедјељак да ће ЕУ у спречавању ширења коронавируса увести „привремену забрану уласка“.

Упркос борби против епидемије, Грчка се и даље бори против најезде на својим границама. Грчки лист „New post“ пише како будне очи Анкаре надзиру небо изнад турске границе, што је потврдио и турски дневни лист „Хуријет“ који пише о новој операцији турских дронова који нису заузети на сиријском или либијском фронту.

У Турској је посљедњих дана у току и други посао, изазов усмерен на притисак грчке границе, преноси грчки лист.

Турски војни дронови спроводе радње у подручју Евроса и прате кретање грчких власти и Фронтеxа како би се спречиле депортације имиграната.

Према листу „Та nea“, операција чак има шифровано име “1453”, годину пада Константинопоља, што је симболична порука да је Анкара на свим нивоима пооштрила игру.

Турски дронови желе да прикупе информације о свим кретањима која се догађају на грчко-турској граници. Информације се преносе у оперативни центар под надзором турских трупа ради координирања њихових даљих корака.

Покретање нове “операције” у контексту кризе коју је Турска створила у Евросу, искоришћавањем миграната с циљем наставка уцењивања Анкаре ЕУ и застоја на граници, најавио је на свом Твитеру је Селџук Бајрактар, технички директор војне компаније „Баyкар“ и зет турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

“Дрон ТБ2 почео је да патролира грчком границом. Од истока до запада, од севера до југа небо је слободно“, написао је Селџук Бајрактар, чији су дронови познатији по високој цени и нападима на сиријску и либијску војску, као и њиховим бројним обарањима на оба фронта.

Будно „око“ на небу гледа преко турске границе, пише турски дневни лист „Хуријет“, описујући „нови подухват беспилотних летелица против тврдог става Грчке према ‘избјеглицама’ који покушавају да уђу у Европу”.

“Бајрактар ТБ2 патролира преко грчке границе под кодним називом „1453“, наставља се у извештају, наглашавајући како дронови имају за циљ да идентификују места интервенције грчких и европских снага и одмах обавесте турске војне и полицијске снаге које настављају да прате ситуацију и да то покушају да спрече.

Требало би напоменути да је Ердоган у више наврата оптуживао Грчку за “нехумано поступање” са избеглицама и имигрантима, доливајући уље на ватру с лажним вестима, пише грчки лист.

Више пута је Грчку позвао да отвори своје границе и омогући тим људима да пређу у Европу. У том контексту је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу најавио пребацивање 1.000 посебно обучених полицајаца на границу Евроса, како би се спречио повратак миграната на турски територију.

Сојлоу је у својим ранијим изјавама чак упозорио Атину да је оно што се сада догађа на Евросу “само почетак”, јер Грчка, како време буде пролазило, неће моћи “очувати” своје границе.

Ова би изјава могла значити да ће се Турска мигрантима користити на „неодређено време“, не допуштајући им повратак натраг у Турску све док европски челници не пристану на „компромис“ с Турском.

Рат између Ердогана и Европске уније на грчкој граници се наставља, где је турски председник, по свему судећи, послао своје снаге како би се пробила блокада грчке полиције и пропустили мигранти да прођу у ЕУ.

Али ко су ти мигранти? Само сиријске избеглице? Можда, али врло мали број.

Близак однос између терориста и Турске у Сирији, под погледом учесника на Западу, отвара бројна питања на ту тему.

Међутим, проблем је што не знамо ко ће се заједно с „избјеглицама“ пробити у неку земљу, иако то није ништа ново. Због тога је то кључни део захтева за затварање граница, али ти захтеви до данас нису пали на плодно тло. Сада је Макрон успео да испадне „политички коректан“ и затвори границе, али је то прописао ванредној ситуацији са коронавирусом.

 

Извор: Курир.рс/Логично

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ