Србија

СРПСКИ ГЕНЕТИЧАР ТВРДИ: Откривен лек за корону, у комбинацији са антибиотиком лечи у 100 одсто случајева

Лек познат већ пола века даје нову наду у борби против коронавируса. Према студији коју су урадили француски научници, лек развијен у борби против маларије помогао је у излечењу код 70 одсто оболелих, а у комбинацији са антибиотицима код свих лечених пацијената.

Ради се о леку хидроксихлорокину, који је већ деценијама, тачније још од 1955. године у употреби против маларије под разним називима. О томе је на свом Твитер налогу писао и наш познати генетичар Миодраг Стојковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

​Како пишу страни медији, тај лек се прво показао делотворним у лабораторијским условима, где је веома ефикасно убијао коронавирус.

У чланку чији су аутори научници из Вухана, који су радили лабораторијске анализе, наводи се да „овај лек има добар потенцијал за борбу против болести КОВИД-19”.

Сада је објављена и друга научна студија, овај пут из Француске, али је она заснована не на лабораторијским условима, већ на клиничком тестирању овог лека.

Истраживање су радили научници са Института за медицину Универзитета у Марсеју, а тим је предводио Дидије Рауј,

Они су овај лек испитивали на 36 пацијената – 20 га је добијало, а 16 је било у контролној групи.

Пацијенти су добијали по 600 милиграма лека дневно.

Утврђено је да је половина пацијената постала негативна на коронавирус за само три дана. У року од шест дана, излечено је 70 одсто пацијената.

Шесторо пацијената из ове групе третирано је комбинацијом лека против маларије и антибиотика и ту су резултати били још импресивнији. Петоро је било негативно у року од три дана, а шести је излечен после шест дана.

„Иако се ради о малом узорку на ком је лек испитиван, наше истраживање показује да хидроксихлорокин доводи до значајног нестанка и редукције коронавируса у телу пацијената, а његово дејство појачава антибиотик азитромицин”, написано је у студији.

Амерички председник Доналд Трамп објавио је да је америчка Администрација за лекове и храну (ФДА) одобрила коришћење овог лека за КОВИД-19, пренели су медији из САД.

„Добро је што је овај лек познат већ дуже време, па знамо да код њега нема ништа непланирано и да не може да убије неког. Показао је веома, веома охрабрујуће ране резултате против коронавируса и он ће готово одмах бити доступан за примену”, рекао је Трамп, а пренели су амерички медији.

Стручњаци, међутим, упозоравају да је група пацијената на којој је овај лек испитиван сувише мала, те да би требало да се спроведу опсежнија клиничка испитивања.

Извор: sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ