Свет

КОЈА ЈЕ ТАЈНА НЕМАЧКЕ БОРБЕ ПРОТИВ КОРОНЕ?! Имају 16.000 заражених, а само…

Иако је тренутно једна од земаља најтеже погођена епидемијом, Немачка се успешно бори против стопе смртности од коронавируса

У земљи је према последњим резултатима забележено више од преко 16.000 случајева заразе коронавирусом, али и само 44 смртна случаја, што значи да је стопа смртности 0,18 посто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је знатно мања стопа смртности од оне у Италији (8,3 посто), Кини (4 посто), Великој Британији (3,9 посто) и Француској (2,9 посто). Званичне податке објавила је Агенција за контролу болести Института Роберт Кох.

Ричард Пибади из Светске здравствене организације каже да је тешко разлучити зашто је то тако и да се вероватно ради о комбинацији различитих фактора. Низ објашњења понудили су и научници, а међу објашњењима налази се и доступност кревета на интензивној нези у Њмачкој.

Немачка тренутно има 25.000 кревета за пацијенте с респираторним проблемима на интензивној нези, што значи да пацијенти имају прилику да сае брзо опораве.

Влада је такође саопштила како у наредним недељама планира да удвостручи тај број, како се не би догодило да болнице буду преплављене таквим пацијентима.Чак би и хотели и велике јавне дворане требало да буду пренамењене за оне пацијенте с лакшим симптомима, како би болнице биле слободне за лечење теже оболелих.

Немачка је зато боље опремљена од својих европских комшија. Поређења ради, Француска има само око 7.000 кревета за интензивну негу, а Италија 5.000. У Великој Британији их је тек око 4.000, а тамошњи министар здравства је изјавио да земља има 5.000 доступних респиратора.

Један до фактора оваквих резултата у Немачкој могло би да буде и рано тестирање. Директор Института за вирологију у Берлину, Кристијан Дростен, каже да су болест препознали рано и да је то добро у смислу дијагнозе и откривања.

Немачка има и мрежу зависних лабораторија, од којих су многи почели тестирања већ у јануару, кад је број случајева још био врло низак. Процењује се да у Немачкој дневно може да се тестира чак 12.000 људи.

Свако ко показује симптоме, био је у контакту с неким коме је потврђена болест или се недавно вратио из ризичног подручја може да се тестира.

Такође, у Немачкој је захваћенија млађа и здравија популација, за разлику од других земаља. Више од 70 посто људи који су у Њемачкој заражени имају између 20 и 50 година. Баш као и у Скандинавији, први случајави заразе у Немачкој су забележени код особа које су се недавно вратиле са скијања у Италији или Аустрији.

Ипак, у земљи у којој је готово четвртина становништва старија од 60 година, постоји страх да ће се даљим ширењем вируса повећати и број смртних случајева.

Још једно објашњење за овакву ситуацију у Немачкој понудили су италијански стручњаци. Они тврде да би то могла да буде чињеница да Немачка, за разлику од других земаља, није тестирала оне који су већ преминули. То значи да, ако особа умре код куће док је у карантину, а пре тога није хоспитализована, постоји велика вероватноћат да неће бити укључена у статистику.

Директор Института Роберт Кох, Лотар Вилер, каже да се Немачка налазимо у фази сталног раста броја заражених и да бирелативно низак број умрлих сада могао брзо да се увећа.

– Очекујем да су болнице спремне. Налазимо се на почетку епидемије – рекао је Вилер. Он је позвао грађане да се држе мера савезне владе и избегавају социјалне контакте.

– Заразу можемо да успоримо једино ако држимо одстојање – рекао је Вилер. Он је истовремено критиковао став једног броја грађана, према једном испитивању јавног мнијења њих 25 посто, који сматрају да су тренутне мере претеране те да се ради о ширењу панике.

Овог викенда кризни кабинет Ангеле Меркел ће поново разматрати пооштрење мера и увести забрану кретања у Њемачкој. У неким градовима попут Фрајбурга је већ уведено ограничено кретање и напуштање дома дозвољено је само у случају одласка у трговину по намирнице, апотеку или код лекара.

Извор: Информер/Јутарњи/Дејли мејл

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ