Здравље

ЛЕК ПРОТИВ МАЛАРИЈЕ И АНТИБИОТИК ЛЕЧЕ КОРОНУ ЗА 6 ДАНА?! Постоји лек, али у превеликим дозама МОЖЕ ДА УБИЈЕ!

Фото: Pixabay.com

Кинески и француски лекари тврде да је комбинација хидроксихлорохина и азитромицина ефикасна, Доналд Трамп одлучио да тиме лечи Американце, а код нас то још није препоручено

Вест светских стручњака да комбинација лекова хидроксихлорохина, којим се лече оболели од маларије, и антибиотика азитромицина, индикованог за инфекције дисајних путева, меких ткива и друго, може у 100 одсто случајева да излечи инфициране коронавирусом одјекнула је као бомба у Србији, али и на целој планети.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чак толико да је председник Америке Доналд Трамп одлучио да практично одмах стави на располагање пацијентима први поменути лек, који је, како је објављено, ефикасан у 70 одсто случајева, а „који је показао прве, веома обећавајуће резултате“.

Преокрет

Трамп је навео да је одлучио тако како би се постигао преокрет у настојањима да се сузбије епидемија коронавируса. Од ковида-19 досад је у САД оболело више од 11.000 људи, а више од 150 је умрло.

У Србији је то изазвало пажњу оног часа кад је наш угледни професор др Миодраг Стојковић, генетичар који тренутно ради на Харварду, објавио на свом Твитер налогу:

– После кинеских, и научници из Француске тврде да лек против маларије хyдроxyцхлороqуине (хидроксихлорохин) код 70 одсто пацијената оболелих од ковида-19 доводи до излечења – после шест дана терапије. Код пацијената који су додатно третирани антибиотиком азитхромyцином (азитромицин) успешност је 100 одсто“, написао је Стојковић.

Два грама могу да убију: Опрезно с дозирањем!

За лек хидроксихлорохвин, који је Трамп прогласио моћним у лечењу коронавируса, стижу упозорења из Кине да у дупло већој дози од препоручене може да убије човека, објавио је Блумберг. Иако је у Кини током фебруара било објављено у клиничкој студији да је лек показао добре резултате у лечењу цовид -19, после неколико дана из исте државе стигло је упозорење лекарима на смртоносне нежељене ефекте хидроксихлороквина.

Према писања „Блумберга“, до објављивања таквих забрињавајућих информација дошло је након што су локални кинески медији објавили да је студија за вирусологију Института Вухан утврдила да лек може убити одраслу особу уколико добије дупло већу дозу од препоручене, која је један грам.

Угледни француски и светски инфектолог са универзитета у Марсељу, проф. Дидје Раул истакао је да су његова испитивања показала да се лек хлорохин показао делотворан у лечењу короне. Он је навео да је клиничко испитивање лека „плаквенил“, чији је главни састојак хлорохин, показало да су од 24 болесника од коронавируса који су шест дана узимали тај лек њих 18 били сасвим излечени. Француски министар здравља Оливје Веран је истовремено саопштио да је Француска одобрила „опсежна клиничка испитивања лека са циљем да се дође до потпуно поузданих сазнања и политичке одлуке власти да тај лек одобре за лечење болести“.

Темељно испитивање

Проф. др Жарко Ранковић, чувени српски инфектолог и главни координатор за спровођење мера у борби против коронавируса у Нишу, каже за Курир да наши инфектолози и стручњаци прате све објаве светских колега, те да им и ове кинеских и француских колеге нису непознате.

– Ипак, у Србији још нема званичних препорука за примену било којих комбинација лекова. Прво су кинески научници једној групи оболелих дали лек „тамифлу“, који се користи за лечење вирусних инфекција као што је грип, другој групи интерферон, а трећој лекове који се дају инфицираним ХИВ. Читао сам све досадашње препоруке страних колега – каже он за Курир и додаје да би „био најсрећнији на земаљској кугли да се нађе тачна комбинација лекова која би у потпуности лечила инфициране короном“.

Са друге стране, планетарном усхићењу да је комбинација антималарика и антибиотика ефикасна у лечењу ковида-19 ручну је повукла америчка Агенција за храну и лекове (ФДА), кључна установа која на том континентну одобрава коришћење лекова и даје препоруке, саопштивши да ће стручњаци ФДА темељно испитати хидроксихлорохин и дати свој суд.

За шта се користи азитромицин ПРОТИВ УПАЛЕ СИНУСА, ГРЛА, БРОНХИТИСА

Антибиотик азитромицин, како се наводи у упутству о коришћењу, употребљава се за лечење упала грла, крајника, синуса, средњег уха, акутног погоршања хроничног бронхитиса, упале плућа, дакле бројних респираторних тегоба.

Исти лек се користи и када су у питану инфекције коже и меких ткива, а и за лечење полно преносивих болести.

Извор: Курир.рс / Радмила Бриза

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ