Свет Србија

ОВО ЋЕ ВАС РАЗНЕЖИТИ! Ево како су браћа Кинези пружили подршку Србији: Ово нико није очекивао

Кинеска национална телевизија је у знак подршке Србији емитовала на свом филмском каналу култно остварење „Валтер брани Сарајево“ са легендарним Батом Живојиновићем у главној улози, саопштила је данас БК Група, јавља Тањуг.

„Челично пријатељство Србије и Кине, како су га назвали и каквим га граде председници Си ДЈинпинг и Александар Вучић, у данима када се боримо са опаким корона вирусом добија посебно на значају“, пише у саопштењу БК Групе, преноси Тањуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наглашава се да се челично пријатељство не огледа само у доласку кинеског експертског лекарског тима, допремању медицинске и заштитне опреме, тестова за детекцију Цовид-19, већ и у великој моралној подршци.

Наводи се да је у сталним контактима са кинеским пријатељима, народни посланик Драгомир Ј. Карић у разговору са некадашњим кинеским амбасадором Ли Манчангом добио информацију да је кинеска национална телевизија синоћ, најгледнаија телевизија на свету, на свом филмском каналу ЧТВ6, у 22.05 часова по локалном времену, емитовала у знак подршке Србији култно остварење „Валтер брани Сарајево“.

„Ово је заиста изузетан гест. Велику захвалност упућујем кинеском народу и председнику Си ДЈинпингу на свему што чине за нашу земљу и градјане. Они су небројено пута до сада показали да су наши искрени пријатељи, као што смо се и ми трудили да то пријатељство максимално узвратимо“, поручио је Карић.

Карић каже да је стотине милиона Кинеза дубоко дирнула порука председника Александра Вучића у којој је председника Си Ђинпинга замолио за помоћ кинеског народа и у којој је говорио о огромном поверењу које Србија има у Кину.

„Иако и сама још бије битку против корона вируса, Кина је одмах реаговала како би Србији помогла да што безболније искорени пошаст која је задесила планету“, нагласио је Драгомир Ј. Карић, члан Парламентарне групе пријатељства са Кином у Скупштини Србије.

Карић каже да су кинески медији поздравили одлуку кинеске националне телевизије да емитује „Валтера“ као још један вид, овога пута моралне подршке градјанима Србије.

Указао је и на бројне коментаре које су младје генерације остављале на порталима, а у којима су наводили да су гледали филм први пут и уживали не само у филмској причи, већ и у реакцијама својих родитеља, бака и дека који су култно остварење одгледали до краја иако се завршило иза поноћи.

„Они су хиљадама километара далеко, али су у мислима са нама у овим тешким данима. Филм ‘Валтер брани Сарајево’ је стотине милиона Кинеза држао буднима дубоко у ноћ и то је била прилика да млади нараштаји виде шта је то што је одушевљавало њихове седамдесетих година прошлог века. А ево с истим жаром и годинама касније“, рекао је Карић.

На порталу чувене Беијинг даилy гроуп, која у свом саставу има девет новина, три магазина, једну издавачку кућу и сајт, наведено је да ЧТВ6 неретко бира филмове који својом радњом или поруком прате одредјени актуелни догадјај.

„Иако Сарајево више није у Србији, Сарајево много значи Србији. „Валтер брани Сарајево“ одражава неуморну борбу потлачених нација пред страним агресорима. Србија се суочава с епидемијом корона вируса и сада јој је потребна управо таква одлучност, храброст и борба“, пише измедју осталог у тексту на сајту www.бјд.цом.цн.

Аутор је даље објаснио да је „Кина 1955. успоставила дипломатске односе са бившом Југославијом, а након њеног распада односи две земље су прешли на кинеско-српске односе, јер је Србија наследник Југославије.

У 2016. години кинеско-српски односи су надоградјени у свеобухватно стратешко партнерство.

Филмски канал емитује старе југословенске филмове, који одражавају традиционално пријатељство Кине и Србије.

Потписник текста подсетио је на захвалност коју је у два наврата преко друштвених мрежа председник Вучић упутио руководству и народу Кине за брзу реакцију у пружању помоћи, а апострофирао је и да амбасадорка Кине у Београду Чен Бо својим радом доприноси јачању односа измедју две државе, посебно у овим тешким временима.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ