Здравље

ОВО СВИ МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ! Ево колико корона вирус може да опстане, и шта треба да урадите!

Нова студија коју су спровели амерички званични научници из више организација, укључујући запослене на Универзитету Принстон и на Калифорнијском универзитету, показује колико дуго ЦОВИД-19 може да преживи на различитим уобичајеним материјалима.

Они су анализирали неколико ствари: ваздух, јер се корона вирус може пренети кашљањем и кијањем, бакар, који је цењен због антибактеријских својстава, картон, јер је то оно од чега је већина ствари коју уносимо у кућу направљена, пластика, јер је то уобичајена површина с којом се сусрећемо која се лако чисти, и на крају нерђајући челик, још једна учестала површина која се такође лако чисти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ево шта су закључили – колико ЦОВИД-19 може да опстане:

ВАЗДУХ – ДО 3 САТА

БАКАР – ДО 4 САТА

КАРТОН – ДО 24 САТА

ПЛАСТИКА – 2 ДО 3 ДАНА

НЕРЂАЈУЋИ ЧЕЛИК – 2 ДО 3 ДАНА

Изненађујуће је да вирус најдуже преживљава на пластици и нерђајућем челику, односно металним површинама, а с друге стране предност је што лако могу да се очисте и дезинфикују.

Истраживање су подржали и финансирали амерички Национални институт за алергију и заразне болести, Национални институт за здравље, Агенција за напредне истраживачке пројекте у области одбране, Америчка национална научна фондација и Стратешки програм за истраживање и развој животне средине америчког Министарства одбране.

 

Извор: Srbijadanas.com/Жена

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ