Свет

КОМАНДАНТ МОЋНЕ РУСКЕ ПОДМОРНИЦЕ ОТКРИВА: Неопажено смо прошли поред обале САД, кад су се пробудили, нису могли да верују

„Америчка војска није успела да детектује руску подморницу ‘Александар Невски’ током свог путовања од северне флоте до Пацифика, пре неколико година, због мале буке и специјалних маневара“, испричао је бивши командант нуклеарне подморнице Василиј Танковид.

Танковид, који је седам година био на челу подморнице Бореј пројекат 955, испричао је у интервјуу како је његова подморница успела да се тихо искраде из домета америчких радара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Најважнија ствар је да, због мале буке, немогућности праћења и смањене видљивости, нас не могу детектовати све стране подморнице и за то им је неопходна разна опрема“, истакао је.

Као резултат патроле, која је трајала 42 дана, његов Бореј био је у подводном положају 30 дана, чији је значајан део био под окриљем арктичког леда.

Осим тога, уз помоћ специјалног маневрисања, Сједињене Државе нису успеле да прате подморницу чак и приликом проласка кроз Берингов мореуз, где се америчка обала може видети голим оком.

“Американци су се пробудили након што смо пристали на пристаниште, резимирао је за Тасс Танковид резултате свог подводног проласка кроз два океана.

Извор: Курир.рс/Тасс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ