Србија

КИНЕСКИ ДОКТОРИ ПРОЦЕНИЛИ: Ево какав ток епидемије предвиђају и која је препорука ТЕШКО ИЗВОДЉИВА У СРБИЈИ

Министар здравља др Златибор Лончар обелоданио је да је група кинеских стручњака која је пре неколико дана дошла у Београд како би нам помогли у борби против корона вируса констатовала „да ће нам требати најмање 29 дана да стабилизујемо ситуацију уколико се придржавамо свих мера“.

И др Бранимир Несторовић је током гостовања на ТВ Прва синоћ открио још неке детаље разговора са кинеским стручњацима, а међу њима и један препорука која је код нас тешко изводљива.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они су одмах пошто су слетели на београдски аеродром отишли у Градски завод за јавно здравље и Инфективну клинику. Они иду свуда заједно, у групи. Кренули су да обилазе клинике, да виде шта може да се уради. Хтели су да виде наше стандарде, пошто се европски разликују од њихових, кинеских – рекао је др Несторовић.

Кинески стручњаци су имали састанке у Влади Србије, Институту „Батут”, а затим и са нашим водећим стручњацима који се боре против корона вируса, са нашим кризним штабом.

Изолација породице, тешко изводљива

– Генерално, стварно смо урадили све што су они рекли, осим те изолације породица коју не знам како бисмо спровели. Они су, наиме, све смештали у болнице. Ако у неком тренутку неко оболи, сви чланови његове породице иду у болницу, сви. Ипак, њихов главни епидемиолог је рекао да то, вероватно, код нас није потребно – закључио је др Несторовић.

Осим доктора Несторовића на ову тему је говорио и министар здравља Златибор Лончар који је истакао у разговору за РТС да су кинески лекари српским колегама дали прве процене стања које су затекли у нашој земљи.

Први конкретни савети данас

– Они су кратко овде, упознају се са нашом ситуацијом, до сутра после подне ће изаћи са првим сетом нових мера које су се код њих показале као добре – рекао је Лончар јуче.

Кинески стручњаци сматрају, навео је министар, да је потребно 29 дана да бисмо, у случају да се придржавамо садашњих мера, дошли до ситуације да нам не расте број нових случајева корона вируса.

– То је њихова прва верзија, они се још ограђују. Стварно се надам да ћемо у понедељак имати неки нови предлог и сет мера – истиче министар здравља.

У овој ситуацији, каже, забрињава то што се поједини људи понашају као да се ништа не дешава.

– Не бих мере назвао строгим или било шта, него бољим и најбољим, морамо да дођемо до најбоље мере, то је мера која спасава људски живот. Ми ћемо све урадити што је до нас да спасимо људске животе, односно да дође до заустављања вируса – наглашава Лончар.

Епидемиолог доктор Предраг Кон истакао је да су се стручњаци из Кине „изразили врло повољно о мерама владе”.

Кон је навео и да је једна од најважнијих лекција које су им сугерисали епидемиолози из Кине да од корона вируса заштите здравствене раднике, као и да тренутно расте број захтева за тестирање на ЦОВИД19.

– Вредело је увођење мера ограничавања кретања. Раст би ишао још брже да их није било – рекао је Предраг Кон.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић навела је да су кинески лекари одредили полазну тачку и како се може најбоље деловати у тренутној ситуацији.

– Колеге из Кине су се укључиле у активан рад, упознали су се како функционише наш здравствени систем и са комплетним прегледом епидемиолошке ситуације, тако да сада имају полазну тачну одакле заједничким радом, можемо да видимо како најефикасније да делујемо – рекла је она јуче.

Како је додала, они су потпуно отворени за сва наша питања. Каже да није упозната са тим колико ће свако од њих појединачно да остане, али „мисли да је то период од 7 до 14 дана са потребом поновног доласка“.

„Чули смо и како је то када у једном дану има хиљаде сумњивих случајева“
– То су лекари који су у протекла два месеца били су у контакту са хиљаде болесника, ту су и епидемиолог и пулмолог, ту су лекари који су радили у хитној помоћи, чули смо и приче како је то када се у току дана сусретну са неколико хиљада сумњивих случајева -испричала је Кисић и додала:

Када су видели преглед наше досадашње ситуације и када смо им показали да у већини наших случајева, конкретно 97 посто епидемиоплошких истраживања који се мукотрпно раде свакодневно на теренеу, тачно се може утврдити ко се од кога заразио. Пут инфекције је јасно дефинисан и због тога смо добили јако позитивне коментаре зато што то говори да иако имамо локалну трансмисију, да је ширење инфекције под контролом и да уколико сви будемо одговорни и савесни у наредном периоду бићемо на добром путу да сузбијемо епидемију као што су то урадили они. Још је рано да се прича за то, али полазна основа нам је јак одобра – истакла је докторка Кисић.

Важни телефони

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235. Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566.

Будимо одговорни према себи и према другима

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ