Србија

КРЕЋЕ КИНЕСКИ МОДЕЛ! ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО: За тачно 48 сати почиње драстично…

– Ми смо разговарали о три ствари данас. Једна је како да здравствено, медицински третирамо и нападнемо вирус. Друга, које су додатн мере која држава мора да предузме да обављају свој посао лекари, и економске мере – шта ћемо урадити да олакшамо кризу – рекао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Креће масовно тестирање

Кренућемо на масовна тестирања, рекао је Вучић, што ће бити промена принципа рада.

– Што се прве теме тиче, суштина је у следећем. Променићемо свој приступ и политику. Уз подршку кинеских пријатеља почећемо за 48 сати, драстично увећање тестирања. Имамо довољан број тестова. Зашто ово радимо? Зашто је ово потпуна промена приступа сада? Многе земље у Европи су се тркале како да одиграју политички. Даћемо све од себе, борићемо се дупло снажније него до сада. Шта кажу кинески лекари? То је као кад имате гангрену на нози и сваки дан успешно одсецати по милиметар гангрене, а она се шири… Зато је циљ да обухватимо што више људи. Када то урадимо захватићемо део готово здравог ткива. Када то урадимо, организам ће бити здрав. Код Кинеза је криза трајала 29 дана. Они су рекли да нема потребе да продужимо полицијски сат, тако да нећемо проширивати полицијски час – рекао је председник.

О хлорокину, потенцијалном леку за ЦОВИД 19

Вучић је говорио и о хлорокину, лек за који се спекулише да би могао бити користан за лечење ЦОВИД-19.

– Почећемо да производимо овде хлорокин, иако га имамо за више хиљада болесника, али смо спремни да производимо још – рекао је он.

Говорећи о броју слободних респиратора, председник је рекао да постоји могућност да Србија буде међу земљама које ће имати највише слободних ових уређаја на свету.

– Респриатори су данас злато на тржишту. Кинези су нам дали значајну количину. Неке смо и купили од њих. Између 26.000 и 40.000 је цена респиратора. Данас их на тржишту нема, ни оних скупљих, а они спасаваљу животе. Успећемо у року и 15 дана да имамо и три пута више респиратора него што смо имали пред ову кризу. Сад немамо неинвазивних респиратора, то су они без интубирања за лакше болеснике. И њих ћемо да кренемо да набављамо – рекао је он.

– Следеће недеље ћемо имати бар 20 милиона хируршких маски. Од јуче, фабрика квасца ради. Све смо направили да држава може нормално да функционише. За нас је најважније да лекари издрже, већ су уморни, а чекају нас још већи напори – додао је Вучић.

О додатним мерама, како је додао, причаће након „контранапада“, односно масовних тестирања становништва.

О економским мерама

– Само од нас зависи колико ће ово трајати. Што се тиче економских мера, припремамамо озбиљан пакет мера. Спремићемо значајн новац. Али, толику вику коју су подигли неки, после 16 дана кризе…То што су обећали европски лидери у својим земљама, одакле им то? То они неће оствари. Ми нећемо причати бајке, направићемо озбиљан план, и базираћемо га на томе да помогнемо приватно сектору. Нећемо смањивати пензије, нећемо дирати ни плате – ни минималац, ни плате у јавном сектору. Све програме које имамо биће усмерене на приватни скетор. Многи су дали новац, и они које волим и они које не волим – рекао је Вучић, који је потом набројао више предузетника и компанија које су донирале новац.

Новац је у висини од две и по, до 4 и по милијарде, рекао је Вучић о средствима за помоћ.

– Надамо се да ћемо завршити са БДП од -2 одсто. Мартовску пензију нећемо исплаћивати у два дела, него једном 10. априла, заједно са 4.000 динара за помоћ – додао је он.

У Србији 249 заражених

Иначе, у Србији је до 15 часова 23. марта регистровано укупно 249 потврђених случајева ЦОВИД 19. У односу на претходни извештај тестирани су узорци 61 особе од којих је 27 позитивно и 34 негативно на нови вирусом корона.

Од 27 потврђених случајева од последњег извештаја, њих 19 је хоспитализовано, стабилног општег стања, док њих 8 има лакшу клиничку слику и налазе се у кућним условима.

Данас до 15 часова у националној референтној лабораторији Института Торлак тестиране су укупно 822 особе које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ