Здравље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Појавио се нови симптом који указује на корона вирус и углавном га имају млади

Шеф француске здравстене службе, Жером Соломон, открио је да се појавио нови симптом који указује на корона вирус, а који су пријавили углавном млађи пацијенти, пише Би Би Си.

Нагли нестанак мириса, познат као аносмија, јавио се код неколико млађих пацијената који су имали веома благе симптоме, а тест им је био позитиван на корона вирус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аносмија је изненадан губитак мириса, али без запушеног носа, понекад праћен губитком укуса.

Француско друштво оториноларинголога позива да се на то обрати пажња. “Постоји очигледна веза” између аносмије и вируса, тврди Жан Мишел Клајн, председник националног савеза оториноларинголога.

“Неће сви који имају ЦОВИД-19 развити аносмију, али су сви изоловани аносмичари, без локалне упале, били позитивни на корона вирус. Људи који осете овај симптом, морају да се самоизолују”, рекао је Клајн.

Британске колеге се такође слажу, па и њихово национално удружење оториноларинголога ЕНТ УК, предлаже да се аносмије дода тренутним симптомима.

“Дошло је до брзог пораста броја извештаја о значајном порасту пацијената са Цовид-19 инфекцијом који представљају губитак мириса у недостатку других симптома”, наводи се у изјави Британског друштва.

Пацијент заражен корона вирусом, који живи у околини Париза рекао је за Би Би Си да је он један од пацијената код којих је ово био симптом.

“Једите и не можете ништа осетите … Ово ме стресира.”, изјавио је.

До сличног закључка, повезивања аносмије с болешћу ЦОВИД-19, дошли су и немачки и амерички стручњаци.

Извор: А.Д./zena.blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ