Србија

У Србији ће почети да се ради ТРИЈАЖА пацијената са корона вирусом, а ЕВО ШТА ТО ЗНАЧИ

– Ми смо разговарали о три ствари данас. Једна је како да здравствено, медицински третирамо и нападнемо вирус – рекао је вечерас на конференцији председник Вучић.

– Најлакше болеснике ћемо смештати негде где могу брзо да уђу, излече се и изађу. То ће бити или на Сајму у Београду, Чаиру у Нишу, Спенсу у Новом Саду – рекао је председник Србије, и најавио да ће за два-три дана комплетна мрежа за најлакше болеснике бити успостављена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је додао, издвајаће се и пацијенти у средњем стању, а они најтежи који ће морати на клиничке респираторе биће смештени на Инфективну клинику, ВМА, Клинички центар у Нишу, Клинички центар у Новом Саду…

Говорећи о томе казао је, између осталог, да ће се вршити масовна тестирања и да ће се радити тријажа пацијената.

Тријажа је у медицини познат појам и метод рада и у основи се односи на разврставање пацијената по хитности клиничке слике.

Основна сврха тријаже јесте категоризација пацијената по хитности, а основни принцип је коришћење ограничених ресурса тако да од њих има корист што више особа. Тријажна категоризација омогућава и обезбеђује правилну и правовремену процену свих пацијената. При томе тријажне категорије заправо одређују редослед збрињавања како би се на најмању могућу меру смањила могућност инцидентних догађаја.

У случају корона вируса то значи да ће се радити разврставање пацијената по хитности – по тежини клиничке слике. Познато је да су у Италији пацијенти са ковидом 19 оптеретили болнице те су доктори били у ситуацији да доносе тешке одлуке о томе ко ће примити терапију која значи живот.

У много случајева лекари су били фокусирани да донесу ту језиву одлуку о пацијенту пред својим очима, а излино је рећи колико је страшно тешко рећи умирућем пацијенту да сачека, кажу лекари у Италији и Кини који су имали много таквих случајева.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ