Свет

УДАРНА ВЕСТ! Донета одлука: Парламент увео санитарно ванредно стање!

ПАРИЗ – Француски парламент је донео одлуку да се у тој земљи, у периоду од наредна два месеца, уведе санитарно ванредно стање како би се успорило ширење корона вируса, чиме се даје могућност да Влада одвојеним декретом уведе мере ванредног стања.

Парламент је одлуку усвојио после четворочасовне расправе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси париски „Монд“, неће бити покренута уобичајена процедура представљања овог законског акта пред Уставним саветом, већ ће он бити објављен данас у француском Службеном гласнику.

Паламент је усвајањем овог закона потврдио мере француске Владе, које су већ почеле да се примењују 16. марта, пише париски дневник.

Овај закон је на неки начин предуслов за увођење ванредног стања.

Како прецизира „Монд“, увођење санитарног ванредног стања даје могућност француском премијеру да у случају потребе донесе одвојени декрет о увођењу забране кретања за грађане и возила, забрану изласка грађанима из њихових пребивалишта, стављање у принудни карантин особа за које се сумња да су заражене, затварање јавних установа и површина и друго.

Законом је предвиђено и да су за кршења ових мера предвиђене казне од 135 евра, а уколико иста соба које је већ једном кажњена понови прекршај, предвиђене су казне од 1.500 до 3.000 евра.

Увођењем санитарног ванредног стања предвиђене су и економске подстицајне мере, којиме је, између осталог, предвиђено да се из државног буџета деле средства регионима економски погођеним због кризе изазване рестриктивним мерама.

Међу економским мерама помиње се и могућност одлагања плаћања рачуна за приватна и правна лица.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ