Свет

УЗБУНА НА ЗАПАДУ, А ПУТИН САМО ПОСМАТРА! Док борба са корона вирусом траје, спрема се ОТВАРАЊЕ НОВОГ ФРОНТА!?

Европа је у нереду. Милиони људи су у блокади, приватни сектор је на коленима, владе се боре да се супротставе потпуно неочекиваном противнику истовремено одржавајући неки ред.

И то је само ЦОВИД-19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Замислите утицај додатне кризе у таквом тренутку, коју изазове један од противника Запада.

„Бог нас посматра из даљине“, певала је Бет Мидлер.

Амерички и европски лидери могу бити сигурни да их и неко други такође посматра из даљине: руски председник Владимир Путин и други лидери земаља који се такмиче са Западом.

Нови коронавирусом је до сада убио више од 14.000 људи и заразио преко 341.000 особа.

Вирус је избрисао све добитке на америчкој берзи остварене током мандата Доналда Трумпа а проузроковао је и пад британске фунте на ниво који није виђен од почетка 1980-их. Произвођачи аутомобила обуставили су производњу у Европи. „Генерал Моторс“ и „Форд“ су затворили целокупну своју производњу у Сједињеним Државама. Дојче Банка прогнозира најгори глобални економски пад од краја Другог светског рата. Међународна организација рада издала је упозорења о губитку 25 милиона радних места широм света.

То је само опипљива штета коју је донео вирус. Панична куповина у земљама попут Велике Британије већ је испразнила рафове; чак ни поновљени апели трговачких ланаца да се „купује само оно што вам треба“ нису убедили купце да буду пажљиви према другима. Супермаркети су сада морали да уведу рационализацију потребних ствари.

„Ако бисте могли да нам помогнете тако што ћете ограничити потражњу основних ствари и омогућити нам да се фокусирамо на основне потребе наших купаца – уверени смо да можемо наставити да хранимо нацију,“ рекао је ланац супермаркета Теско у изјави.

Коронавирус је чак смањио западне војне активности. Наиме 18. марта Норвешка и девет савезника (укључујући Британију и Сједињене Државе) отказале су „Цолд Респонсе 2020“, заједничку вежбу која практикује одбрану северне и централне Норвешке. И масовна вежба „Дефендер-Европа 20“, у којој учествује око 40.000 пре свега америчких војника који вежбају брзо премештање у Европу и напредовање кроз континент, заустављена је.

„Од 13. марта, сво кретање особља и опреме из Сједињених Држава у Европу престало је. … Вежбе се неће се спроводити,“ најавила је америчка војска 16. марта.

„Дефендер-Еуропе 20“ требало је да буде сложена вежба у којој би учествовало 20.000 америчких војника. Тада би се срели амерички војници стационирани у Европи заједно са колегама из европских трупа а онда би заједно кренули ка источном фронту НАТО-а. Пошто се таква вежба није организовала 25 година „Дефендер-Европа 20“ је од виталног значаја.

Ова вежба „показује да су НАТО савезници и партнери јачи заједно“, објашњава информативни лист Војске САД. Његово отказивање сада показује противницима Сједињених Држава и Европске уније колико слаб НАТО може бити под одређеним околностима.

Вирус је већ заразио генерала Јарослава Мика из пољских оружаних снага и приморао свог колегу, генерал-потпуковника Кристофера Каволија, команданта америчке војске у Европи, да се као резултат тога самоизолује.

Пропагандни извори лажних вести који подржавају Русију и Кину већ производе низ дезинформација коронавируса чији је циљ семе даљег хаоса на Западу.

„Коронавирус је могао да потиче из Летоније“, јавио је Спутњик Летонија 15. марта, док је руски сајт Геополитица.ру, тврдио да је коронавирус можда био створен у Сједињеним Државама као биолошко оружје. Кинеске дипломате су с друге стране сугерисале да је коронавирус креирала Војска САД.

Углавном, коронавирус остаје једини главни изазов који погађа западне земље. Колико год било лоше, то је срећа. Сигурно је претпоставити да Путин и његове колеге с неустрашивим гледањем посматрају џумбус у Европи и Сједињеним Државама,и све то користе у образовне сврхе.

Коронавирус је савршена прилика за противнике Запада да гледају како се земље носе – или се не сналазе – са великом кризом.

На крају, противник може да искористи кризу додавањем друге. Сједињене Државе могле би, на пример, погоршати иранску несрећу коронавируса наметањем још већих санкција – као што је то било случај прошле недеље – или организовањем сајбер удара на електране.

Русија, Кина, Иран, Северна Кореја или њихови пуномоћници могли би да искористе ову прилику за спровођење масовних сајбер напада против западних циљева .

Према Извештају о сајбер спремности за 2019. годину више од 61 одсто фирми у главним западним економијама, укључујући Сједињене Државе, пријавило је сајбер-напад у претходних 12 месеци, што је више од 45 одсто у години пре тога.

Примера ради, 2018 НотПетиа вирус, који је оборио бројне мултинационалне компаније, укључујући фармацеутски гигант „Мерцк“ и „Маерск“, највећу светску компанију за испоруку, ретки су – али сигурно ће се поновити.

Руски нападачи су већ успели да добију приступ контролној соби одређених америчких добављача комуналних услуга. Иако америчко Министарство за унутрашњу безбедност није идентификовало компаније на које се циља, Џонатан Хомер, шеф одељења за анализу система индустријске контроле, рекао је медијима да су хакери „стигли до тачке у којој су могли поремте протоке струје. И крајем прошле године, једна иранска хакерска група додатно је закувала. Западни сајбер-аналитичари открили су да ирански хакери могу да уђу у контролне системе виталних инсталација као што су електрична опрема, производна постројења и рафинерије нафте.

Сада, док коронавирус пустоши западне економије и здравствене системе, очигледно би био добар тренутак да Русија, Кина, Северна Кореја, Иран или било која друга земља отвори други фронт.

Можда се већ кренула тестирања за отварање другог фронта.

Рат на два фронта, који укључује комбинацију каприца Мајке природе и трикове које су смислили непријатељи представља застрашујући сценарио.

Треба се припремити.

Извор: Курир.рс/Foreignpolicy

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ