Србија

ЗАПАД ОСТАО У НЕВЕРИЦИ! Велики обрт у спољној политици Србије: Оставили ЕУ – Постају мостобран Кине

Фото: јутјуб

Водећа земља ЕУ, Немачка извукла је неке драматичне закључке а то је да је Србија направила преокрет и постала европски мостобран Кине за улазак у ЕУ.

Србија се наочиглед ЕУ, корак по корак претвара у мостобран Кине, на улицама Београда чак патролирају кинески полицајци, пише немачки Цајт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист оцењује да апел за помоћ председника Србије Александра Вучића кинеском председнику Си Ђинпингу није био само гест потчињавања, већ и најава коперниканског обрта у спољној политици Србије.

Додаје се како постоји опасност да тим путем крену и друге државе на Западном Балкану.

Немачки дневник подсећа да је председник Србије недавно, због ограничења у извозу медицинске заштитне опреме из ЕУ, пред новинарима бесно изјавио како „европска солидарност не постоји“, да је то „само лепа бајка“ и да Србији сада могу да помогну само Кина и њен председник Си Ђинпинг, кога је назвао „пријатељем и братом“ Србије.

То је сигнал да Србија, као кандидат за чланство у ЕУ, окреће леђа Европи и усмерава се ка се њеном геополитичком конкуренту Кини. Вучић се више не уздаје у Европу, већ у Кину, пише Цајт.

Лист оцењује да је Србија последњих година интензивирала односе са Кином, куповала софистицирано кинеско оружје и систем паметног надзора од кинеске компаније Хуавеј.

„Србија се, наочиглед ЕУ корак по корак претвара у мостобран Кине. На улицама Београда чак патролирају кинески полицајци”, пише немачки лист. Вучић јако добро зна да је у Србији, али и на целом Западном Балкану, разочарање у ЕУ велико, пише лист.

“Многи људи у том региону имају, с правом, осећај да су Европској унији потребни само као јефтина радна снага. Улазак у ЕУ, који им се свако мало ставља пред нос, доживљавају као илузију“, преноси Радио Слободна Европа писање немачког листа Цајт.

Извор: Фонет

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ