Србија

ГРАЂАНИ ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! За време ванредног стања укидају се плаћања ових дажбина! Ево о чему се ради!

Град Београд је данас донео одлуку да се не наплаћују вртићи за време трајања ванредног стања.

На територији града Београда у вртиће иде укупно 78.000 деце, од чега 58.000 у државне, а око 20.000 у приватне. Штаб за ванредне ситуације дао је данас наредбу да се у време трајања ванредних мера и обуставе рада вртића не врши наплата боравка деце јер су вртићи затворени. На тај начин желимо да олакшамо родитељима јер иначе по закону када дете не иде у вртић плаћа се половина цене, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да је донета и препорука приватним вртићима да учине исто и најавио да ће сутра Градско веће, које у ванредној ситуацији мења Скупштину града, донети одлуку којом ће се одлука о суфинансирању боравка деце ставити ван снаге док трају ванредне мере, саопштио је Беоинфо.

На тај начин ћемо омогућити да родитељи чија су деца у приватним вртићима не плаћају боравак деце. Ја очекујем од приватних вртића да то примењују зато што је од 1. јануара 2015. године, када је почела да се примењује одлука о суфинансирању боравка деце у приватним вртићима, Град Београд до сада приватним вртићима исплатио 11 милијарди динара. Неки од њих су прошле године легално пријавили добит од 200 до 300.000 евра што значи да су јако добро пословали. Пошто су наплатили од родитеља читав март, а родитељи у државним вртићима ће морати да плате само 12 дана марта, не постоји ни један разлог да покушају да наплате боравак док вртићи не раде. Уколико то неко буде урадио ми ћемо упутити родител?е на Закон о облигационим односима и помоћи им да се изборе на суду – истакао је Весић у Београдској хроници.

Он је упутио позив власницима приватних вртића да не отпуштају васпитачице, што неће урадити ни државни вртићи јер имају довољно новца да их финансирају, а Град ће то умети да цени.

Упис у вртиће је планиран да почне 30. марта и да се заврши 15. априла. Због ванредне ситуације ми смо данас донели одлуку да почне 30. марта, а заврши се 15. маја, прве прелиминарне листе биће објављене 1. јуна и биће у потпуности он лајн, истакао је заменик градоначелника.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ