Свет

НАУЧНИЦИ КОНАЧНО ОТКРИЛИ! Ево како је настао корона вирус! Ово је запрепастило свет!

Како се нови коронавирус који узрокује болест Ковид-19 шири нашом планетом, а број оболелих премашује 339.000, дезинформације се шире готово једнако брзо. Један мит је и да су овај вирус, назван САРС-КоВ-2, направили научници и да је побегао из лабораторије у Вухану у Кини, где је почела епидемија.

Нова анализа САРС-КоВ-2 можда ће коначно појаснити одакле долази нови коронавирус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживачи су упоредили геном новог коронавируса са седам осталих коронавируса за које се зна да инфицирају људе – САРС, МЕРС и САРС-КоВ-2, који могу да  узрокујутешка респираторна обољења, заједно са ХКУ1, НЛ63, ОЦ43 и 229Е, који обично изазивају само благе симптоме, пише „Live Science“.
„Наше анализе јасно показују да САРС-КоВ-2 није лабораторијски конструкт или намерно изазван вирус„, наводи се у чланку научног часописа.

Кристиан Андерсен, ванредни професор имунологије и микробиологије, заједно са својим колегама погледао је генетски предложак протеина шиљака који штрче на површини новог коронавируса. САРС-КоВ-2 користи те шиљке да се закачи за спољне зидове ћелија свог домаћина и потом уђе у те ћелије. Научници су погледали секвенце гена одговорне за две кључне карактеристике ових шиљака – начин на који се закаче на домаћина те како омогуће улазак вируса у ћелије.

Та анализа показала је да се део шиљка назван удица развио како би циљао на рецептор с спољне стране људских ћелија назива АЦЕ2, који учествује у регулацији крвног притиска. Вирус је толико ефикасан у везивању с људским ћелијама да су истраживачи рекли како су протеини шиљака код САРС-КоВ-2 резултат природне селекције, а не генетског инжињеринга.

Вирус из шишмиша или љускаваца

САРС-КоВ-2 је уско повезан с вирусом који изазива тешки акутни респираторни синдром, а који је одјекнуо широм света пре готово 20 година. Научници су проучавали како се САРС-КоВ разликује од САРС-КоВ-2. Ту долазимо до податка да у компјутерским симулацијама мутације у САРС-КоВ-2 не делују баш добро при помоћи вирусу да се веже за људске ћелије. Да су научници намерно направили овај вирус, не би одабрали мутације за које рачунарски модели сугеришу да неће радити, пише „Live Science“. Међутим, испоставило се да је природа паметнија од научника, а нови коронавирус пронашао је начин да буде потпуно другачији од свега што би научници могли створити, показало је истраживање преноси Кликс.

Још један доказ који упућује на чињеницу да нови коронавирус није створен у лабораторији јесте његова молекуларна структура која се разликује од познатих коронавируса. Уместо тога, састав САРС-КоВ-2 највише подсећа на вирусе пронађене у шишмишима и љускавцима који су мало проучавани и за које се никада није знало да људима наносе штету.

Одакле је дошао вирус?

Истраживачка група увидела је два могућа сценарија настанка САРС-КоВ-2 код људи. Један сценарио јесте да смо се заразили директно од животиње, као што је био случај код САРС-а који је на људе прешао са цибетке или МЕРС-а којим су се људи заразили преко камиле. У случају САРС-КоВ-2, истраживачи сугеришу да је животиња пријеносник била шишмиш који је вирус пренио на другу животињу те потом и на људе. Та друга животиња могао би бити љускавац, рекли су научници.

У другом сценарију, сва патогена обележја вируса развила су се тек након што је вирус прешао са свог животињског домаћина на људе. Неки коронавируси који су настали у љускавцима имају шиљке којима се каче на домаћина, слично као код САРС-КоВ-2.

Сви ови технички детаљи могли би научницима помоћи да прогнозирају будућност пандемије новог коронавируса. Уколико је вирус ушао у људске ћелије у патогеном облику, то повећава вероватноћу будућих епидемија. Вирус би још увијек могао да циркулише у животињској популацији и поновно би могао прећи на људе, спреман да изазове нову епидемију. Ипак, мање су могућности за такве будуће епидемије ако вирус прво мора ући у људску популацију, а затим еволуирати патогена својства, наводе истраживачи.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ