Здравље

ОВУ НАМИРНИЦУ СМО ЗАБОРАВИЛИ, А ОНА ЈАЧА ИМУНИТЕТ! Др Тиодоровић: Шта треба да једете, а шта НИКАКО током ЕПИДЕМИЈЕ

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић објашњава како се треба хранити у тренутку када је проглашена епидемија короне, јер је кључ одбране заправо – јак имунитет.

– Најважније је уносити свакодневно воће и поврће, храну богату витаминима. Сви потцењују зимницу, а заборављају да кисео купус или пак туршија обилују витамином Ц који је у овом тренутку јако важан. Обавезно свакога дана конзумирајте здраву храну, не прескачите оброке, нека буду свежи, здрави, појачајте исхрану како бисте ојачали имунитет да би се организам изборио са вирусом – објашњава Тиодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Припрема оброка је јако важна, свеже воће и поврће потребно је добро опрати, а што се главних оброка тиче, они би требало да буду кувани и спремљени у вашој кухињи.

– Генерално не треба јести брзу храну и храну са киоска, сада нарочито. Припремите здрав оброк и понесите га уколико идете на посао. Што се уноса витамина и минерала тиче, ја сам лично за то да их треба уносити природним путем, односно здравом и бираном исхраном – додаје Тиодоровић.

Нутрициониста Ивана Николић Јовановић каже да је у овом тренутку најважније јести све што је здраво, воће и поврће обавезно, храну богату витаминима и минералима, али и узимати напитке који је ће ојачати имуни систем.

Топла вода са лимуном

– За добар имунитет добро је пити чај од ђумбира са лимуном, важно је не заборавити на уношење течности, а топла вода са лимуном нам је од вишеструке користи, јер нам обезбеђује алкалну средину. Узимајте цвеклу, у њој има гвожђа које је јако важно за отпорност организма, не заборавите црни и бели лук, целер, шаргарепу – каже нутрициониста.

У току је васкршњи пост, па би верници који посте требало да поведу рачуна о својој исхрани, јер се риба конзимира само два дана током 48 дана, а остало је претежно на води и уљу. Зато је важно јести пасуљ, грашак, пити доста течности, али не заборавити на воће и поврће.

– Једите рибу, богата је гвожђем, есенцијалним уљем, подиже имунитет. Добро је јести сочиво, хранљиво је, има доста калијума. Селен је добро конзумирати, али нема га у нашим намирницама, некада га смо га проналазили у белом луку, али без обзира, не заборавите да једете бели и црни лук, они штите организам – објашњава нутрициониста.

Витамин Д и добар сан

С обзиром на то да због поменутих мера и изолације неће бити изласка из куће, за оне који оболе од короне, или пак оне који су у самоизолацији, најбоље је корисити храну која садржи витамин Д. Витамин Д је један у низу неопходних супстанци како би тело несметано функционисало, а посебно је важан за чврстину костију и добро расположење. Недостатак витамина Д може изазвати и депресивно стање, али и нека обољења костију, као и пад имунитета. Извор витамина Д налази се у говеђој или телећој џигерици, жуманцету, риби, печуркама, млеку, поморанџи и тврдим сиревима.

– Препоручљиво је свакога дана припремати чорбе од разног врста поврћа јер поврће садржи скоро све што је потребно за одржавање доброг имунитета и за јачање већ ослабљеног. Јунетина је исто препоручљива јер протеини животињског порекла садрже есенцијалне масне киселине које нам чувају имуни систем. Ујутру јести што више свежег воћа и поврћа да бисмо подигли ниво енергије и поспешили боље варење због живих ензима из воћа и поврћа. Избегавати рафинисане сећере јер нам ничим не погодују, напротив, руше нам имуни систем. Уместо слатког, јести сирове урме или какао, јер обилује гвожђем – поручује Николић Јовановић.

Имунолошки систем је један од најважнијих система у организму човека, а добар имунитет је основа за здрав живот. У човековом организму се свакодневно врши деоба милиона ћелија, а неке од њих имају грешке, уколико их имуни систем не препозна и не убије, настаће болест. Имунолози саветују да је битно и спавати довољно. Такође, проветравајте просторије више пута у току дана и пред спавање.

Имунолошки систем је један од најважнијих система у организму човека, а добар имунитет је основа за здрав живот. У човековом организму се свакодневно врши деоба милиона ћелија, а неке од њих имају грешке, уколико их имуни систем не препозна и не убије, настаће болест. Имунолози саветују да је битно и спавати довољно. Такође, проветравајте просторије више пута у току дана и пред спавање.

Извор: курир.рс/Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ