Србија

ПОЧИЊУ МАСОВНА ТЕСТИРАЊА НА КОРОНУ У СРБИЈИ: Ево када и где ће се обављати…

Према последњем пресеку у 15 сати, у Србији има 303 случајева заражених корона вирусом, саопштено је данас на редовној конференцији за медије. Министар здравља Златибор Лончар најавио је нову стратегију у борби против вируса.

Министар здравља Златибор Лончар казао је да они у консултацији са стручњацима из Кине донели одлуке да ће у року од два, три дана док се припреме услови прећи на нови метод борбе против корона вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То подразумева да ћемо тестирати више људи, а издат је налог свим Домовима здравља да ће морати да имају још један објекат у ком ће бити један апарат за лабораторију где ће долазити сви пацијенти за које се одреди да треба да буду тестирани – објаснио је Лончар и истакао да је то стратегија за коју су се определили након разговора са кинексим стручњацима.

– Они су исто радили као и ми у почетку, али су мењали стратегију на одређено време како се ситуација развијала и сматрају да би било добро стратегију променити на овај начин. Прелазимо у то да ми нападамо вирус, да га идентификујемо и да се боримо са њим. То ће кренути у року од два дана, док припремимо све што је неопходно. Са кинеским стручњацима договарамо се око тестирања и свих пројеката које морамо да урадимо у овом времену – нагласио је он.

Да ли снег помаже ширењу корона вируса?

На питање да ли су кинеске колеге пренеле како ће снег утицати на ширење вируса, епидемиолог Предраг Кон је казао да о томе нису разговарали, али да је јасно да се вирус дуже задржава на снегу и по хладном времену.

– Сви вируси опстају на ниским тепературама, супротно од нашег убеђења да кад падне снег да вируси не делују, то нема везе са истином. Вероватно се задржава дуже на снегу, него у топлом времену, вирус се налази у секретима човека и уколико човек загади саму површину снежну, сигурно да ће ту остати дуже. Како ће се понашати са снегом, нисам о томе размишљао, ал не видим да је то опасно, ако се после тога перу руке – нагласио је Кон.

Кон је додао да велики број заражених, иако је упозоравајући, није страшан.

– У 19. смо дану и имамо троје умрлих од којих једна пацијенткиња није имала друге тегобе. Када говоримо о броју оних старијих, временом кроз све податке који пристижу из света, најтеже форме болести доживљавају они, тако да млађи, ако и доспеју на респиратор, углавном то прегурају.Не кажем да неће бити појединачних случајева. Свака особа на респиратору је витално угрожена – рекао је Кон и додао:

„Ова стратешка промена није ништа ново у епидемиологији, напротив. Идемо на тоталну изолацију, а то значи да свако ко је позитиван ЦОВИД 19 мора бити потпуно изолован и ту нема дилеме. Наши кинески сарадници су нас питали да ли смо ми толико дисциплиновани да можемо да тврдимо, ми смо слегли раменима“.

Он је нагласио да је нова ствар то да ће сада сви укућани бити тестирани.

– Нова ствар је да ће сви укућани бити тестирани. До сада смо пратили, па ако се појави неки случај… Сви контакти особе која је отишла у кућну изолацији бити тестирани. Они који су прошли 14 дана након самоизолацији, моћи ће да се тестирају. Све то треба да организујемо, а онда можемо да тврдимо да ћемо и последњи случај ЦОВИД 19 ставити у изолацију – казао је Кон.

„Трагамо за вирусом док не стигне до слабијих“

Директорка Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић је потврдила да су данас позитивни налази потврђени код 54 особе, да је њих 27 задржано на болничком лечењу, а 27 које имају блажи облик су код куће јер њихово стање није захтевало хоспитализацију.

– Најавили смо повећан број тестирања што ће омогућити бољу контролу ширења инфекције, нећемо бити пасивни, трагаћемо и у оним групама које не показују симптоме. Међутим, без обзира на повећано тестирање, самоизолација нема своју замену, она је кључна. Нема везе да се свако јутро тестирамо, а после да се крећемо и на крају дана све се промени. Посебно ће се акценат ставити на тестирање здравствених радника и породица оних који имају инфекцију. Трагамо за вирусом, не смемо дозволимо да од оног ко има инфекцију, пређе на неку другу, слабу особу. Морамо да зауставимо ланац преношења инфекције – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Др Ивана Милошевић о тестирању у приватним лабораторијама:

– Тренутно се тестирање спроводи на „Торлаку“ и као што знате треба да почне на КЦС. Сви тестови из приватних лабораторија нису тестови на ЦОВИД-19 и није довољно да једна лабораторија буде сертификована да би могла да ради са овом болести. Ти тестови нису ови о којима ми разговарамо – рекла је она.

„Здравствени радници морају да науче да користе заштитну опрему“

Министар здравља Златибор Лончар нагласио је да морамо да штитимо здравствене раднике.

– Они морају да науче да користе заштитну опрему, поготово ако буду у ситуацији да узимају брисеве. Нема више секунде времена, нема чекања. Читајте, све су процедуре написане и то је моја порука здравственим радницим – рекао је он.

“Не узимајте хлорокоин на своју руку”

-Морамо да кажемо битну ствар: чујем да људи набављају “хлорокин” и пиију га превентивно. То не сме да се ради. Резултати колега који су имали велики број оболелих су били добри, али важно је подвући да не постоји антивирусни лек регистрован за ову болест. Има контраидикације и не смемо да заборавимо да сваки лек који узимамо има потенцијалне интеракције са лековима које већ користимо – рекла је др Милошевић.

Молбу грађанима упутио је и министар Лончар, позивајући грађане да “не праве већу штету него корист”.

Кон о агресивнијој стратегији

– Мислим да се јавља додатна мотивација, макар осећам од својих сарадника. Наћи ћемо начин да мотивишемо колеге из домова здравља да се укључе са малим „корона центрима“, ту ће долазити људи да се тестирају, да питају. Којом ће се брзином они формирати, сваки дан је важан. Мислим да је реално да на целој територији Србије буду подигнути за недељу дана. Полако почињем да верујем да можемо ову неман да обуздамо – рекао је Кон.

Дан после

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да „није време за опуштање“ и да наш народ то воли да уради пре времена.

– Желим све да подсетим да није време за опуштање, али, познавајући наш народ, који воли да се опусти пре времена, морам да поновим једну ствар: да би се остварило ово што сви желимо, зависи од нас и од наше одговорности и јединства. Ово не може да се деси само од себе. Молио бих да то увек имају сви на уму. Без тога, сам резултат неће доћи – рекао је Лончар и додао:

„Што се тиче дана после, оно што је мој приоритет јесте здравствени систем, где сам замолио људе да покушамо да га сачувамо, јер други немамо. Можемо да будемо одговорни према себи, другом, али немојте да будемо неодговорни према нашој деци и да их оставимо без здравственог система. У тој ситуацији, једино решење које је брзо, јесте да ће се решити само они који имају новца. Апелујем на то да покушамо да сачувамо здравствени систем.“

Важни телефони

Телефони епидемиолошке службе за све информације

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ