Свет

ШОКАНТНО! Корона вирус не убија само људе, још једна врста је угрожена!

Научници страхују да гориле могу бити заражене и да могу умрети од коронавируса због њихове сличности са људима. Они су упозорили да су угрожене врсте, укључујући планинску горилу у Африци, изложене ризику од заразе коронавирусом.

Национални парк Вирунга у Конгу, у коме тренутно живи око једне трећине светских планинских горила, донео је одлуку да забрани приступ свим посетиоцима до 1. јуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цитирао је „савете стручњака који указују на то да су примати, укључујући планинске гориле, вероватно подложни компликацијама које произилазе из вируса ЦОВИД-19“.

Примати су склони многим истим респираторним болестима које погађају људе.

Чак је и обична прехлада довољна да убије гориле, према Светском фонду за природу, што је један од разлога зашто туристима који прате животиње није дозвољено да им се превише приближе.

Одлуку Националног парка Вирунга поздравили су научници у региону.

Паула Кахумбу, извршни директор кенијске заштитне групе, рекла је да се „морају уложити сви могући напори“ за заштиту планинских горила, јер их је у дивљини остало мало.

Она је додала: „Знамо да су гориле веома осетљиве на људске болести. Ако неко има прехладу или грип, није дозвољено да оде ка горилама. С тим што коронавирус неко време у почетку не испољава симптоме, то значи да бисмо те гориле заправо могли да угрозимо.“

 

Извор: Dailymail/ Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ