Свет

ДАНИЈЕЛА (34) МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ИЗВРШИЛА САМОУБИСТВО ЗБОГ КОРОНЕ: Лечила је оболеле, па пресудила себи

Фото: Фејсбук принтскрин

Италија је поставила је нежељени светски рекорд од 793 смртна случаја у дану само за суботу.

Италијанска медицинска сестра починила је самоубиство након што је тестирала особе позитивне на коронавирус, у страху да ће се заразити другима, открила је једна од медицинсих сестара која је радила са њом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данијела Трези (34) радила је на линији првог удара коронавируса у Ломбардијској болници, иначе у најтеже погођеном региону Италије. Национална федерација медицинских сестара Италије потврдила је њену смрт и изразила своју „бол и стрепњу“ поводом тог тужног догађаја.

Савез је рекао да је медицинска сестра трпела „тежак стрес“ јер страховала од вирусног проширења, пошто је покушавала да успостави контролу над кризном ситуацијом.

Тако је италијански број смртних случајева порастао јуче са 743 у једном дану, склањајући наде да ће кренути на боље. Међутим, број укупних инфекција порастао је за само осам процената, што је најнижи ниво од када је Италија 21. фебруара регистровала прву смрт.

Posted by Daniela Trezzi on Wednesday, March 4, 2020

Данијела Трези радила је на одељењу интензивне неге у болници Сан Герардо у Монци, удаљеној око девет миља од Милана, али била је у карантину након што је показала симптоме корона вируса.

Сестра која је радила са њом је такође открила да се „слична сцена догодила пре недељу дана у Венецији, с истим првобитним разлозима“.

– Свако од нас је одабрао ову професију за добро, а нажалост, и за лоше. Ми смо медицинске сестре – саопштила је федерација медицинских сестара.

„Сви виде тренутно стање и стрес којем су изложени наши професионалци“

Генерални директор болнице Сан Герардо, Марио Алпароне, пренео је да је Данијела постала заражена од 10. марта и да „није била под надзором“, а правосудне власти сада истражују разлог њене смрти.

Posted by Daniela Trezzi on Wednesday, November 27, 2019

Подаци које је јуче објавио италијански истраживачки институт показали су да је око 5.760 здравствених радника заражено корона вирусом.

Нино Картабелота, шеф фондације Гимбе која је прикупљала податке, истакао је да овај „феномен“ мора бити решаван на време да би се заштитили они који брину о нама.

Тачно 5.760 медицинских радника успева да збрине око осам процената укупних случајева Италије, што је према последњим подацима у уторак било 69.176 пацијената.

Свакодневни пораст од 5.249 био је други узастопни талас од око осам процената, иначе нижи од када се вирус први пут почео ширити у Италији.

Posted by Daniela Trezzi on Monday, August 19, 2019

Здравствени званичници широм Италије преносе сваки нови податак како би видели да ли су две недеље забране и затварања ослабиле кризу. Међутим, неки званичници упозорили су да је још увек прерано рец́и да ли ц́е Италија доживети врхунац и самим тим експлозију.

Нова 743 смртна случаја у Италији прекинула су узастопни пад од два дана који су у понедељак смањили бројку на 601. Италија је поставила је нежељени светски рекорд од 793 смртна случаја у дану само за суботу.

– Мере које смо предузели пре две недеље почињу да имају ефекта – изјавио је шеф службе цивилне заштите Ангело Борели.

Рекао је да ц́е током наредних неколико дана помоц́и да се „кривуља раста изравна“.

Posted by Daniela Trezzi on Saturday, October 12, 2019

Мало научника очекује да ц́е у скорије приметити постепени опад у броју смртних случајева. Научници верују да земље попут Шпаније и Француске следе кораке Италије са заостатком од неколико недеља.

Бројеви из Сједињених Држава такође су слични онима из Италије од пре око 20 дана. Вец́ина других европских држава и неке државе САД-а испратиле су пример Италије и наметнуле властите мере сузбијања и социјалног дистанцирања првенствено намењеним заустављању вирусног ширења. Подаци које је Борели прикупио из 22 регије Италије од пресудног су интереса за глобалне политичке и медицинске стручњаке.

Дневна смрт у Италији и даље је вец́а од оне која је званично забележена у Кини док је она била на врхунцу кризе у централној провинцији Хубеи Вухан.

Такође те цифре су више од оних које се виђају било где другде у свету. Италијански званичници користе тренд пада заразе како би удвостручили шансе да људи остану код куц́е у сваком тренутку, без обзира на личну нелагоду или економски бол.

Вец́ина великих светских банака сматра да је Италија вец́ ушла у дубоку економску рецесију која би могла бити озбиљнија од свега што се види деценијама. Регион Ломбардије око Милана, у епицентру пандемије, почео је изрицати новчане казне од 5.000 евра (4.500 фунти) онима који се крећу ван домова без оправданих разлога.

Борели је рекао да подржава такве мере јер је „веродостојно“ претпоставити да је стопа заразе 10 пута вец́а од пријављеног броја – сугеришуц́и да би у земљи могло бити чак 690.000 случајева.

Италија је збуњена због тога што је успела да постане глобални епицентар пандемије која је започета на другој страни света.

Без давања оптужби и тражења разлога, Борели је рекао:

– Од самог почетка људи су се понашали на начин који је додатно запалио национални проблем.

Али, истакао је утакмицу Лиге шампиона између италијанске Аталанте и фудбалског клуба шпанске Валенсије на миланском стадиону Сан Сиро 19. фебруара као нарочито страшну грешку.

Учествовало је 40.000 навијача који су славили победу домац́ег тима дубоко у ноц́.

– Сада касно увиђамо да је такав догађај био велики детонатор – закључио је Борели о мечу.

– Укупан број потврђених случајева у Италији порастао је на 69.176 у односу на претходни случај од 63.927, што је повец́ање за 8,2 одсто, у односу на стопу раста од понедељка – саопштила је Агенција за цивилну заштиту.

Од првобитно заражених широм земље, 8.326 људи се у потпуности опоравило у поређењу са 7.432 дан раније.

На интензивној нези било је 3.396 људи у односу на претходних 3.204.

За ближе информације можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић–Батут“ (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Извор: Дејли мејл/srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ