Србија

ДОКТОРКА ОТКРИЛА ДРАМАТИЧНЕ ПОДАТКЕ: Ево колико је стварно заражених у Србији

Ови бројеви би били још већи да нису на почетку предузете мере.

Заменица директора Института за јавно здравље Батут Дарија Кисић Тепавчевић казала је данас да се уводе нове мере у борби са корона вирусом, те надаље више неће бити пасивни посматрачи који гледају да пролонгирају ток епидемије и чекају да порасте колективни имунитет, већ ће директно деловати на сам вирус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је истакла да, имајући у виду да највећи број особа, готово 80 посто има или благе клиничне облике које личе на прехладу, или нема никакве симптоме, може да се претпостави да је стварни број заражених или потенцијално оних који носе инфекцију – пет до 10 пута већи, значи потенцијално 1.500 до 3.000 људи су резервоари ове инфекције и могу да је шире.

– Да нисмо спровели мере које смо спровели, имали бисмо услове да готово 3.000 људи око себе несметано шири инфекцију. Напомњем да се ради о новом вирусу који се шири најлакшим путем преноса, а сви смо осетљиви – казала је Тепавчевића.

Да нису предузели досадашње мере, додаје, дефинитивно би до данашњег дана, дакле у трећој недељи, имали стотине оболелих.

– Последњих дана види се да те бројеве држимо на стабилном нивоу, што нам показује да радимо добар посао, али наравно можемо боље и желимо да урадимо боље – каже заменица директора.

Према њеном мишљењу, до сада су били усмерени да развуку ток епидемије, али да су пустили да вирус ради сам за себе, та епидемијска крива била би јако стрма са великим бројем оболелих сваког дана, као и великим бројем смртних исхода.

– Ми смо желели да нашим мерама утичемо на спорији ток, да развучемо ту епидемијску криву, да растеретимо наш здравствени систем колико можемо, да се постепено навикавамо на тај вирус, да јачамо наш колективни имунитет – истакла је она.

Сада новим мерама желе, како каже, да иду корак напред и да директно делују и откривају и оне асимптоматске носиоце инфекције.

– До сада сваки потвђен случај је захтевао интезивно истаживање свих његових контаката и онда су се ти контакти стављали под здравствени надзор и кућну самоизолацију где се свакодневно пратило њихово здравствено стање – објашњава Тепавчевићева.

Како истиче, сада се више неће чекати да контакти имају симптоме, јер се досадашњи концепт базирао на томе да они буду у самоизолацији и тиме се спречавало да даље шире инфекцију.

– Међутим, то је доста тога било на личној одгворности и поштовању мера и колико год да су стриктне мере, нисмо потпуно сигурни да се те особе тога придржавају. У наредној фази ћемо тестирати одмах све контакте и све особе за које се утврди да су позитивне, без обзира да ли имају симптоме или не, биће изоловане у одређене објекте, који ће бити одређени у наредном периоду – казала је заменица директора.

Она је истакла да је тренутно у посети делегација из Кине од којих упорно упијају сваку реч, јер су они ти који су показали да итекако знају шта раде, јер су успели да се изборе са овим вирусом, и на њиховој подршци су им захвалини.

– Осим што нам пружају знање и информације, они ће нам обезбедити и апаратуру и тестове за фазу која нам следи дакле активне борбе против вируса – казала је она.

Што се тиче здравственог система, додала је да је сада њихова стратешка прича усмерена на смештање особа које не захтевају хоспитализацију због тежине клиничне слике, али желе да направе услове за њихову изолацију, као што су урадили у Кини, како би до краја временског периода када могу да шире инфекцију око себе, били изоловани.

– Сада ћемо се преусмерити и на оне благе облике, чак и на асимптоматске облике за које знамо да итекако шире инфекцију око себе. Оно што су нам колеге из Кине рекле јесте да не смемо да дозволимо да се болест унесе у породицу и то је, у ствари, тај тајни цонцепт – објаснила је.

Није идеја да се тестирамо сви, како је додала, већ је самоизолација у суштини и даље кључна мера.

– Нема смисла да се сваки грађанин наше земље тестира, да види да ли је позитиван или негативан, па да даље настави да се креће, јер му онда тај резултат не значи ништа – значи суштина је и даље рад на самоизолацији уз социјално дистанцирање, али сада ћемо итекако проширити индикације и ту мрежу где ћемо тестирати, управо са циљем да већи број људи ставимо у самоизолацију – казала је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, велика је привилегија имати Кинеске стручњаке као сараднике и слушати њихова искуства, а додала је и да је фасцинантна њихова енергија и организованост И жеља да преносе знање.

– Без обзира какве биле мере Владе, државе, уколико се сваки појединац у нашој држави не буде понашао као део тима и не буде преузео своју одговорност – не можемо да успемо – казала је Тепавчевићева.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ