Здравље

ДР БЕЛОЈЕВИЋ УПОЗОРАВА: Ако неко поред вас уради ОВО, одмах БЕЖИТЕ у опасности сте од КОРОНЕ!

Доктор Горан Белојевић каже да у овим временима треба да заборавимо грљење, љубљење, руковање… На питање шта може да послужи ако немамо маску, доктор каже да можемо да узмемо било коју крпу коју можемо да искувамо.

– То може да буде нека крпа од платна, која се може носити једном, али се одмах после ношења мора искувати. Ако се накашљете или искијате у њу, она је контаминирана и баците је – објаснио је доктор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о ширењу вируса, он је навео да када неко кине, треба одмах да се окренемо.

– Вирус лети ваздухом и ако неко коме, то је прави ураган вируса и одмах треба да се окренемо и буквално бежимо од тога. Због тога није време за градски превоз јер се лако може пренети зараза. Треба да се крећемо на било који други начин, пешле, колима и то на отвореном што је више могуће – рекао је он у емисији ТВ ординација.

Доктор се осврнуо и на средства за дезинфекцију, наводећи да су најбољи алкохол, повидон јод…и да је добро све чистити што више.

– Када чистимо површине, телефон, и све остало, ми радимо нешто што се зове санитација, тј убијамо делимично вирусе. То је важан поступак заштите јер је тиме убијамо део вируса, а веома је битно колико вируса уђе у организам јер мора да их буде доста да би га савладали и да би поклекао. Санитацијом смањујемо број вируса који уђу у нос и уста – објаснио је.

Он је навео да су нос и уста најкритичнија места преко којих улази вирус.

– Никако се смеју трпати прсти у уста, грицкати нокти, а чачкање носа је врло опасно у овим ситуацијама – рекао је он и додао да мушкарци са брадом не треба да рибају лице већ да одржавају нормалну хигијену.

Када је реч о одећи, Белојевић каже да одећу у којој смо били напољу најпре треба истрести.

– Најбоље средство за дезинфекцију одеће је пеглање пеглом на пару. Пара од сто степени и висока температура поуздано убија вирусе, то је одлична мера за дезинфекцију, чак и боља од алкохола. Зато све што можете пеглање, све што можете кувајте , користите парочистаче…- рекао је он и додао да обућу треба обрисати мокрим сунђером како би се скинула прашина, а са њом и део вируса.

– Овај вирус је веома заразан, од 100, чак 90 оболи. Зато треба носити маску увек, бити на дистанци и наравно, прати руке. Када нпр узмете новац, који је висококонтаминиран, не треба њега да дезинфикујете нити је то могуће већ да одмах након тога оперете руке- закључио је он.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ