Здравље

ДР ЈАНКОВИЋ ОТКРИО КАДА ЈЕ ОБОЛЕЛИ ОД КОРОНЕ НАЈЗАРАЗНИЈИ! Ево колико нас ИМУНИТЕТ штити а на ово одмах ЗАБОРАВИМО

Имунолог Срђа Јанковић рекао је да најдужи период инкубације коронавируса 14 дана, али да је једина одбрана од вируса самоизолација, изолација.

„Период инкубације траје 14 дана, може да буде и дужи, али не тако често“, рекао је имунолог и открио када је особа највише заразна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Људи су најзаразнији пред сам крај инкубације. То је сасвим тачно Да би неко био заразан, вирус мора да се умножи. Дакле, ако се неко зарази, он не постаје заразан тог секунда, већ тек кад се вирус у организму довољно умножи, када доспе у дисајне путеве, путем капљице које избацујемо када причамо, кишемо и кашљемо. Тада можемо да заразимо друге. Наравно, не можемо да кажемо ког дана и ког сата у инкубацији се то деси. Постоје варијације. Али сигурно у самом почетку човек није заразан. Инкубација сама варира, тих 14 дана су максималан период, мада може бити и дужа, али увек треба уз тај податак рећи да је просечна инкубација пет до седам дана зато што, ако кажемо само максиимум а не кажемо просечну може да се створи крива слика“, рекао је др Јанковић.

Имунолог се дотакао и имунитета и да ли може да нас заштити од коронавируса.

„Имунитет је једна сложена област, наравно да све што је део здравља и здравог живота повољно утиче на имунитет, али имунитет није само јак или слаб. Он на неке ствари делује адекватно, на неке не. У овој ситуацији нема начина да се узимањем нечега, ствари које су генерално здраве, ојаче тако да нас штити од корон. Једноставно, концепт подизања имунитета је иначе веома натегнут и спор, а средства за јачање имунитета немају никакву улогу у борби против коронавируса. Оно што може да створи имунитет, као што знамо, то је вакцина, а њој се надамо, али нажалост не још, процене су годину и по до две“, рекао је Јанковић и додао да нико не сме да мисли да све препоруке о здравом животу су препоруке против цовида 19.

„Морамо да се штитимо пре свега изолација, самоизолација, средства заштите, да што мање људи дође у контакт са вирусом онда ће мање људи који имају предиспозицију да теже оболе бити у контакту са вирусом, самим тим чувамо људске живот. То је главно, нема начина да појачамо имунитет и шетамо као у неком оклопу и да нам вирус не може ништа, то заборавите“. нагласио је имунолог на РТС.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ