Здравље

ДР НЕСТОРОВИЋ: Број оболелих је далеко већи него што знамо, ово МОРАМО УРАДИТИ да би победили корону

Почиње се, каже, са масовним тестирањем, које ће показати да је број оболелих заправо далеко већи од тренутно пријављено.

– Имам 65 година и дугогодишње искуство, свашта сам видео, али никада нисам доживео овакво ванредно стање – каже др Бранимир Несторовић, пулмолог и алерголог Универзитетске дечје клинике Тиршова, говорећи о актуелној епидемиолошкој ситуацији у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче да наша статистика, као и светске статистике, показује да је коронавирус фаталан за старије популације, као и оне са хроничним обољењима, и да је управо то разлог зашто се они највише штите.

Говорећи о критикама због бројних мера које је Влада Србије увела, доктор каже да се мора издржати.

– Ми смо сада у трећој, најкритичнијој и најопаснијој недељи! – истиче Несторовић, додајући да ће наредна недеља бити јако напорна, за здравствене раднике, посебно за оне који врше тестирање на ЦОВИД-19.

Почиње се, каже, са масовним тестирањем, које ће показати да је број оболелих заправо далеко већи од тренутно пријављеног.

Досад су, каже, тестирани болесни људи и њихови контакти, али има и оних, каже, који немају практично никакве симптоме, али преносе заразу.

– Када почне масовно тестирање, број ће расти врло брзо, што не значи да смо у опасној ситуацији. Напротив, ми смо на репу епидемије и међу последњим државама у којима се епидемија појавила. Стиже нам лепо време, имали смо довољно времена да се припремимо, имамо више респратора него Енглеска, Италија или Француска – каже Несторовић.

Тестирање ће, каже, оптеретити лабораторије, па је тако Торлак на врху својих дужности, а постоји опасност и да се лаборанти заразе.

– Завршавамо једну привремену лабораторију која ће мислим већ сутра или прекосутра почети да ради, а укључићемо и неколико центара. Једна лабораторија ће бити у БГ, једна у Новом Саду и једна у Нишу. Надам се да ћемо за пар дана доћи до цифре од две хиљада тестираних. То је врло амбициозно – каже доктор.

Када је реч о симптомима који се јављају после кашља и температуре, доктор каже да је епидемија чудна, али да су подаци показали да већина људи имају управо следеће симптоме: температура, кашаљ, бол у грлу, сузне очи.

– Температура је већ симптом због којег треба да се примирите и изолујете. Око 5. или 7. дана болести најчешће се јавља отежано дисање, бол у грудном кошу, и тада се обавезно морате јавити лекару и то је тренутак када може да се деси да се развило запаљење плућа. Следи лечење – каже др Несторовић.

Важно је, каже, издвојити оне са благим симптомима (кијање и кашаљ) од осталих.

– Земље које су пуно тестирале, Кореја, Кина и слично, завршиле су епидемију добро. Морамо да се боримо да не чекамо пацијенте да нам дођу у великом броју, већ да их откривамо сами у првим фазама болести. Сви који су тренутно у тешком стању, сви су чекали да се јаве лекару неколико дана и сви су углавном закаснили, вероватно у страху од болнице – каже др Несторовић, додајући да је тако изгубљено пуно времена.

Ризичне групе и обољевања код деце

Ризичне групе су, каже, реално, сви људи преко 50 година, али је и тада смртност релативно мала, док се смртност за оне преко 65 повећава.

– Сваки шести старији ризикује да умре – каже доктор.

Каже да се деца ретко разбољевају и да практично смртности међу њима нема, па је тако у Кини забележен само један смртни случај код деце, и то је вероватно реч о детету са хроничним обољењима.

– Ако немају смртност, не значи да се неће заразити коронавирусом и да неће морати да иде у болницу. Наравно, то значи и да може да пренесе вирус старијима – каже доктор.

Извор: Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ