Идвајамо Православље

ЛЕКОВИТА МОЋ ТАМЈАНА: Помаже код излечења и најгорих облика рака

Тамјан се добија од дрвета босвелија и представља ароматичну смолу. Дрво од којег се добија тамјан расте у областима Азије И Африке, а његов мирис је један од најстаријих мириса.

Пре 5.000 година ова биљка је била вредна колико и злато. У Египту је коришћен за балсамовање мумија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тамјан се данас примењује у ароматерапији, козметици, масажи, али његова најпознатија примена је у религијским обичајима. Оно што готово у опште није познато у вези са тамјаном је да се примењује у лечењу најопакијих болести.

Већ хиљадама година индијски тамјан се користи за лечење артритиса, зацељивања рана, јачење женског хормоналног система и заштиту од патогених микроорганизама. Према веровању свакодневно кађење куће тамјаном доноси добро здравље свим укућанима.

На Блиском истоку људи жваћу смолу тамјана и на тај начин одржавају здравље усне шупљине. Тако одржавају здравље зуба и десни. Тамјан спречава инфекцију због својих антимикробних својстава.

Активни лековити састојци тамјана су сесквитерпени угљоводоници, монотерпени, дитерпени и босвелијске киселине.

Босвелијске киселине су најважнији састојак тамјана. Имају антиупално деловање и ефикасни су у ублажавању бола узрокованог артритисом, али за разлику од лекова који се обично користе, не узрокују нуспојаве.

Тамјан побољшава циркулацију и проток крви кроз крвне судове оштећене упалом што додатно помаже зглобовима угроженим артритисом. Његово антиупално дејство помаже и код Кронове болести и цисти.

Нека истраживања су показала да тамјан може помоћи и у лечењу неколиких врста карцинома – малигних меланома, рака мокраћне бешике и тумора на мозгу.

А овако делује на нервни систем!

Потврђено је да екстракт тамјана, тамјанов ацетат, смањује неуролошка оштећења, олакшава депресију и напетост, спречава болести крвних судова и смањује ниво холестерола.

У ароматерапији тамјан се користи за олакшање стреса, напетости, хистерије и депресије.

Масажа и купка са уљем од тамјана могу да помогну код менструалних болова и упале мокраћних канала.

Терапија уљем тамјана позитивно делује на дисајне путеве и олакшава бронхитис, астму, синуситис, честе прехладе и алергије. Накапајте на руку пар капи уља и удише их неколико пута дневно или се инхалирајте тинктуром тамјана (1 кашика на литрар вруће воде).

Сматра се да тамјан може да помогне и код хркања, тако што се уљем тамјана мажу врат, груди и подручје око носа.

Ова биљка своју примену има и у неговању коже – помаже код акни, ожиљака, стрија, бора и рана. Ако сте ипак помало скептични и не бисте да ризикујете неку реакцију на кожи, тамјан се у ову сврху користи већ хиљадама година и до сада нису примећене никакве нуспојаве. Поред тога, токсиколошка истраживања су потврдила да су екстракти тамјана сигурни за спољну и унутрашњу употребу. Са друге стране, не би требало користити чисто уље тајмана, већ разређено са базним уљем или водом.

Такође, особе које пију лекове за разређивање крви, пате од високог притиска, труднице и дојиље ипак не би требало да користе тамјан.

 

Извор: Београд.ин

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ