Свет

ОГЛАСИО СЕ НОБЕЛОВАЦ КОЈИ ЈЕ ПРЕДВИДЕО РАЗВОЈ КОРОНЕ: Погодио је све а сад је дао информације за које свет није чуо

Јужноафрички биофизичар, професор структурне биологије на америчком колеџу Стенфорд, као и добитник Нобелове награде за хемију Мајкл Левит почео је да анализира случајеве обољења од болести ЦОВИД-19 крајем јануара ове године и исправно предвидео да ће се Кина из најгоре фазе епидемије коронавируса извући раније него што су неки стручњаци за здравство предвиђали, пише „Лос Ангелес Тимес„.

Левит сада тврди да ће се Сједињене Америчке Државе и остатак света на сличан начин обрачунати с коронавирусом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док многи епидемиолози упозоравају да свет чека вишемесечна, па чак и вишегодишња борба с друштвеном нестабилношћу и да би милиони људи могли умрети, Левит каже да доступни подаци једноставно не подржавају такав сценарио, а поготово не тамо где су на снази разумне мере социјалног дистанцирања.

Фото: Јутјуб

– Оно што морамо да контролишемо је паника. Сагледамо ли ширу слику, бићемо у реду – истакао је.

Он је уочио да је Кина 31. јануара забележила 46 нових смртних случајева које је узроковала болест ЦОВИД-19, док је дан раније имала 42 нова смртна случаја. Другим речима, премда је Кина и даље бележила нове смртне случајеве, смањио се степен повећања броја нових случајева.

Левит држи до тога да је смањење повећања броја нових случајева важно јер сугерише да се путања епидемије променила.

– Замислите епидемију као аутомобил који јури празним ауопутем. Аутомобил повећава брзину, не убрзава као што је пре убрзавао, а то значи да ће се степен повећања смртних случајева током идуће недеље додатно смањити – написао је Левит у извештају који 1. фебруара послао пријатељима и који се масовно делио на кинеским друштвеним мрежама. Ускоро, његово се предвиђање обистинило. Број смртних случајева наставио је да пада.

Три недеље након тога, за „Цхина Даилy Неwс“ рекао је да је степен ширења вируса достигао свој врхунац. Предвидео је да ће укупни број особа које ће оболети од болести ЦОВИД-19 износити око 80 хиљада и да ће од болести преминути 3.250 особа. Његово се предвиђање показало врло прецизним.

Кина је 16. марта имала 80.298 оболелих и 3.245 смртна случаја, а реч је о држави од 1,4 милијарде становника у којој сваке године умре 10 милиона људи. Број нових случајева заразе пао је на око 25 на дан. Према извештајима из Кине, болест се од 18. марта више не шири локалним путем.

Левит, добитник Нобелове награде за хемију који је 2013. године награђен јер је развио сложене моделе хемијских састава, сличне појаве види и у другим државама, чак и онима које нису увеле драконске мере изоловања какве су се могле видети у Кини. Анализирао је податке из 78 држава које су сваког дана објавиле да су детектовале више од 50 случајева обољења од болести ЦОВИД-19 и код многих уочио „знакове опоравка“. Не бави се укупним бројем оболелих у некој држави, већ бројем нових случајева на дневној бази, а поготово га занима како се број нових случајева мења из дана у дан.

– Постоје јасни знакови успореног раста – рекао је Левит.

Примера ради, у Јужној Кореји се сваког дана укупном броју оболелих додају нови случајеви, међутим тај је број током последњих неколико ндеља пао и држи се испод 200. То сугерише да се ширење заразе смирује. Број нових случајева на дневној бази у Ирану је претпрошле недеље био релативно раван – 16. марта забележено је 1.053 нових случајева док је у недељу 22. марта уписано 1.028 нових случајева. Левит каже да тај узорак обајшњава је да епидемија у Иран прешла „средњу тачку“.

С друге стране, у Италији је епидемија у експанзији. Тамо се број нових случајева током прошле недеље повећавао скоро сваког дана.

Земље које су се одупрле иницијалном ширењу заразе морају да воде рачуна да постоји могућност да им се коронавирус врати. Кина се тренутно бори с новим случајевима заразе јер се њихови становници у домовину враћају из земаља у којима се вирус неконтролисано шири. И друге ће земље несумњиво имати исти проблем.

Левит прихвата да су његове бројке неуредне и да су бројке заражених у неким подручјима прениске јер није тестиран довољан број људи.

– Бројке нису комплетне, али стабилан пад значи да је нешто у питању, а не да само имамо неуредне бројке – додао је.

Другим речима, докле год разлози за непрецизне бројке остају исти, корисно их је успоређивати сваког дана.

Биостатистичар са Универзитета Масачусетс Амхерст Николас Рејх каже да је Левитова анализа све натерала на размишљање.

– Време ће показати да ли су његова предвиђања тачна. Мислим да различити стручњаци могу да допринесу овој борби будући да ћемо у наредним недељама морати да донесемо неке тешке одлуке – рекао је Рејх.

Левит каже да подржава оне који мисле да се против епидемије треба борити строгим мерама, као што је то однедавно случај у нашој земљи. Социјално дистанцирање је пресудно, поготово када је реч о забранама већих окупљања.

– Вирус је нов, популација нема имунитет. Сада није време за опијање с пријатељима – додао је Левит.

Левит такође криви и медије јер, каже, шире непотребну панику око броја оболелих и истичу познате особе које су се заразиле.

– Ради поредђивања, 36 милиона Американаца оболело је од грипа у периоду од прошлог новембра до данас, а умрло их је 22 хиљаде, а о томе се врло мало пише.

– Вирус може експоненцијално да расте када га се не детектује и не контролише. Људи који кажу да га имају треба сматрати херојима. Циљ треба да нам буде рана детекција – рекао је Левит и додао да је стопа смртности болести ЦОВИД-19 већа од оне коју има грип, али да то ипак није крај света.

– Права ситуација је да ово све није толико грозно као што се приказује – констатовао је Левит.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ