Србија

Србија ће сада применити ових ПЕТ ДРАСТИЧНИХ МЕРА из Кине, ево шта то значи

Шест кинеских стручњака стигло је у Србију и након бројних разговора са нашим кризним штабовима, стручњацима и Владом Србије дошли су до заједничког закључка – време је да Србија пређе у „контра напад“ и „појури“ корона вирус. Шта је заправо „кинески модел“ који ће Србија од сада примењивати и како ће функционисати у нашим условима?

Одговор на други део нашег питања тренутно је „у припреми“, како је рекао наш епидемиолог Предраг Кон, али оно што је добро је да су Кинези дали специфичне алгоритме и сви се у овом тренутку труде да их што пре спроведу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Кинески модел“, за сада, представља следећих пет корака: затварање жаришта, одвајање заражених, масовно тестирање, изолација породица и оних са благим симптомима, оздрављење и поновна самоизолација.

Затварање жаришта

Кина:

Неки кажу да је много времена прошло од 7. јануара када су кинески стручњаци јавност обавестили о корона вирусу. Неспецифичне упале плућа, потекле са пијаце у Вухану у покрајини Хубеј, више од пола месеца биле су без контроле, а врло брзо су од корона вируса оболели и лекари. То је значајно ослабило здравствени систем ове земље, али Кина је одмах повукла лекаре из других крајева земље како би помогли колегама.

Сви који су били заражени јављали су се у болнице и тамо тестирани тек данима касније. Скок је био знак да се епидемија брзо шири. Уз то се ближила Кинеска нова година, велики број људи је циркулисао. Кинеске власти тада су донеле оштру меру коју ће, још детаљњије, ако буде било потребе, применити и Србија – већ 23. јануара затворили су Вухан и цео град је постао карантин.

Само дан касније затворени су и градови који су у околини и блиским везама са Вуханом.

Србија:

Србија је пре неколико дана затворила границе своје земље, а убрзо укинула и међуградски превоз и градски јавни саобраћај. Председник Србије, Александар Вучић, синоћ је, након разговора са кинеским стручњацима, поменуо да постоји могућност затварања Београда „као тренутног жаришта корона вируса у Србији“. Како је нагласио, о томе ће се расправљати у наредним данима, али је мера укидања међуградског јавног превоза спроведена управо како би се смањио број долазака и одлазака људи из Београда и ширење вируса.

Одвајање заражених

Кина:

Велики број заражених у Кини је у првом тренутку био у истим болницама са другим болесницима. У Вухану су прво одлучили да одвоје неке болнице само за оболеле од корона вируса, а друге за остале болеснике. Међутим, бојазан је била да се у „тумбању“ не зарази веики број људи и да вирус уђе у све болнице. Дошли су до новог одговора: За неколико дана ће се изградити две нове болнице само за заражене и опремиће их респираторима и свом неопходном опремом. Тако је и било.

Србија:

Србија није имала проблем са заостатком времена. Учећи на кинеском моделу, одмах је препознато да је у питању корона вирус, а Инфективне клинике су прве биле спремне за све нове пацијенте. Касније је ослобођена пулмологија КЦС, Земунска болница и КБЦ Драгиша Мишовић. Кинески стручњаци су одмах обишли све болнице да виде одводе за респираторе, а као резервна опција уместо ВМА који нема одговарајуће вентилационе изводе, помиње се Градска болница на Звездари.

Масовно тестирање

Кина:

Решње за болнице је постојало и изгледало је да може да функционише добро. Лекари су били подељени у тимове који нису међусобно да се мешају како не би дошло до заразе. Носили су одела која нису смели да скидају, носили су пелене за одрасле, а велики број них је спавао у самој болници како не би прошири заразу на своје укућане. А онда је уследио нови изазов. Требало је открити и изоловати све заражене. Време грипа и прехладе у време када се појавио корона вирус довео је до тога да је свако сумњив због свог кашљања. Требало је извршити масовно тестирање свих који су били сумњиви. Како су то радили? Организовали су низ мини епидемиолошких тимова који су на пријаву сумњивих слулајева ишли од стана до стана и тестирали све сумњиве случајеве мерећи температуру и радећи тестове.

Србија:

Србија до сада није имала широко распрострањено тестирање већ се тестирао тзв „врх леденог брега“ како би се растеретио здравствени систем од блажих случајева, са дужим трајањем епидемије. Колеге из Кине су прогнозирале да то може да се заврши за 29 дана ако се спроведе масовно тестирање. Код нас, како је навео епидемиолог Предраг Кон није могуће да се иде од стана до стана какав је случај у Кини, јер немамо довољно ресурса за тако нешто, али је одлучено да ће се тестирање обављати у домовима здравља.

– Издат је налог свим домовима здравља да ће морати да имају још један објекат у ком ће бити један апарат за лабораторију где ће долазити сви пацијенти за које се одреди да треба да буду тестирани – објаснио је министар здравља Златибор Лончар и истакао да је то стратегија за коју су се определили након разговора са кинеским стручњацима.

– Они су исто радили као и ми у почетку, али су мењали стратегију на одређено време како се ситуација развијала и сматрају да би било добро стратегију променити на овај начин. Прелазимо у то да ми нападамо вирус, да га идентификујемо и да се боримо са њим. То ће кренути у року од два дана, док припремимо све што је неопходно. Са кинеским стручњацима договарамо се око тестирања и свих пројеката које морамо да урадимо у овом времену – нагласио је он.

Изолација породица и оних са благим симптомима

Кина:

У Кини су потом организовали масовно тестирање и њиме је долазило је и до откривања великог броја случајева заражених корона вирусом. Веики број заражених је откривен, а капацитети нових болница су били првенствено намењени за оне који су морали на респиратор, па су због тога теже болесни ишли у специјализоване болнице, а они са блажим симптомимам и целе породице оболелих, смештане су на стадионе и у школе, као импровизоване болнице са здравствном негом како се вируд не би ширио даље.

Србија:

Већ је спремљено 3.000 кревета на беогрдском Сајму за оне који су заражени и имају благе симптомиме. У припреми су и центри у Нишу, Новом Саду и појединим градовима где има већи број заражених.

– Многима делује да ће смештај за људе са блажим симптомима попут Сајма, Спенса и Чаира делује неприхватљиво, али то неће изгледати лоше – све ће бити испреграђивано, имаће надзор лекара и све ће се урадити на најбољи могући начин – казао је данас епидемиолог Предраг Кон.

Он је додао да код нас није могуће издвојити целе породице, али се планира самоизолација за све њих у кућним условима.

Оздрављење, па самоизолација

Кина:

Након ових драстичних мера вирус је у Кини био под контролом. Међутим, кинески стручњаци су тада увидели нови проблем: тестови и након две недеље показују позитивност на корона вирус.

Убрзо су смислили начин: сви они који су негативни и оздравили морају да остану још две недеље у изолацији код куће како би се потпуно уништио вирус.

Србија:

Ова мера ће бити примењена и у Србији, потврдио и епидемиолог Предраг Кон, рекавши да је процедура таква да се када неко оздрави раде два теста на корона вирус (зато нам је потребно много тестова) и ако су два негативна, отпуштају се кући, али у самоизолацију.

– Након двоструког тестирања тога оздрављени ће морати да буду у самоизолацији још 14 дана , јер може да се деси , додуше ретко, да тест буде позитиван након тог периода – истакао је Кон.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ