Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Ове три ствари стално радимо, а веома су опасне у време епидемије

Професор доктор Горан Белојевић, специјалиста хигијене објаснио је како треба да се понашамо у време епидемије.

Доктор Белојевић каже да у овим временима треба да заборавимо грљење, љубљење, руковање… На питање шта може да послужи ако немамо маску, доктор каже да можемо да узмемо било коју крпу коју можемо да искувамо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То може да буде нека крпа од платна, која се може носити једном, али се одмах после ношења мора искувати. Ако се накашљете или искијате у њу, она је контаминирана и баците је – објаснио је доктор.

Кијање-ураган вируса

Говорећи о ширењу вируса, он је навео да када неко кине, треба одмах да се окренемо.

– Вирус лети ваздухом и ако неко коме, то је прави ураган вируса и одмах треба да се окренемо и буквално бежимо од тога. Због тога није време за градски превоз јер се лако може пренети зараза. Треба да се крећемо на било који други начин, пешле, колима и то на отвореном што је више могуће – рекао је он.

Доктор се осврнуо и на средства за дезинфекцију, наводећи да су најбољи алкохол, повидон јод…и да је добро све чистити што више.

Нос и уста најкритичнија места

– Када чистимо површине, телефон, и све остало, ми радимо нешто што се зове санитација, тј убијамо делимично вирусе. То је важан поступак заштите јер је тиме убијамо део вируса, а веома је битно колико вируса уђе у организам јер мора да их буде доста да би га савладали и да би поклекао. Санитацијом смањујемо број вируса који уђу у нос и уста – објаснио је.

Он је навео да су нос и уста најкритичнија места преко којих улази вирус.

– Никако се смеју трпати прсти у уста, грицкати нокти, а чачкање носа је врло опасно у овим ситуацијама – рекао је он и додао да мушкарци са брадом не треба да рибају лице већ да одржавају нормалну хигијену.

Када је реч о одећи, Белојевић каже да одећу у којој смо били напољу најпре треба истрести.

– Најбоље средство за дезинфекцију одеће је пеглање пеглом на пару. Пара од сто степени и висока температура поуздано убија вирусе, то је одлична мера за дезинфекцију, чак и боља од алкохола. Зато све што можете пеглање, све што можете кувајте , користите парочистаче…- рекао је он и додао да обућу треба обрисати мокрим сунђером како би се скинула прашина, а са њом и део вируса.

– Овај вирус је веома заразан, од 100, чак 90 оболи. Зато треба носити маску увек, бити на дистанци и наравно, прати руке. Када нпр узмете новац, који је висококонтаминиран, не треба њега да дезинфикујете нити је то могуће већ да одмах након тога оперете руке- закључио је он.

Није важна врста сапуна

Није важно каквом врстом сапуна перете руке. Сваки сапун је добар, само ако се добро држи. Чврст сапун се држи на металној решетки, мора бити сув, никако влажан и у некаквој посуди јер ту могу да се развијају вируси. Течни сапун треба да буде у контејнеру, у посуди, како не би имао спољни контакт са рукама.

Певајте песмицу док перете руке

Препорука је прање руку у трајању од 20 секунди, а пошто људи можда не знају колико је то времена, онда се препоручује да се у себи отпева „Данас нам је диван дан“. Кад отпевате целу песму, прање руку је готово.

Алкохол, марамице, гелови…

Није неоподно после прања руку примењивати алкохол. Алкохол је згодан за примену као и влажне марамице, или гел, који је мало скупљи. Алкохол се може користити тако што се мањом количином из бочице истрљају руке. Када сте у кући, ипак је најбоље добро опрати руке. Увек је боље добро опрати руке него трљати алкохолом прљаве руке, на пример. Најбоље је у сваком случају и једно и друго, и прање руку и алкохол.

Не користите асепсол

Асепсол није ефикасан против вируса. Против вируса се користи 70-постотни алкохол или било који хлорни препарат. Препорука је да то буде жавелска вода – натријум-хипохлорит.

Он је припремљен за употребу у готовом раствору, а може се правити и мешањем са водом у препорученој пропорцији (прочитајте упутство). Може се користити за дезинфекцију руку и предмета.

Извор: информер/ртс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ