Србија

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИО СА ЛОШИМ ВЕСТИМА! Данас очекујемо драматичан скок заражених

-Београд је највеће жариште корона вируса, затим Ниш и Ваљево – изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Како је рекао, ускоро следе нове мере за та три града.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао и да ће данас први пут број заражених коронавирусом у Србији бити драматично већи због, како је навео, већег броја тестираних грађана. Како је истакао, од јуче је тестирано више од 260 особа, а у току дана ће бити тестирано још око 500 грађана.

Такође, најавио је да ће се за дестак дана тестирати око 3.000 људи дневно због чега ће да расте број заражених.

– Али са тим морамо да се суочимо и боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава јер је све већи број људи на респираторима – рекао је Вучић током обиласка волонтера у Арени где се пакују пакети помоћи за пензионере.

Навео је и да је боље да покушамо да откријемо заразу у раној фази и на тај начин спасимо део животе, али и онемогућимо ширење болести на друге.

– Ако то успемо и жртвујемо цео други квартал, верујем у снажан и брз опоравак у трећем и четвртом кварталу – рекао је Вучић.

Нису проблем тестови, него лабораторије

Он је казао да у Србији нису проблем тестови за корона вирус, већ је питање колико тестова могу да изнесу лабораторије. Он је тако одговорио на питање да ли ће приватне болнице бити укључене у борбу против корона вируса, истакавши да је једна болница тренутно прихваћена да помогне здравственом систему Србије.

– Не могу они да раде лако тестирање. Лабораторија, зна се где постоји. Нама су уско грло лабораторије. Решавамо тај проблем у најкраћем могућем року. Немамо проблема са тестовима, већ лабораторије колико тестова могу да изнесу – истакао је он.

Такође, указао је да мање лабораторије могу да изнесу до 1.000 тестова, а велике 2.000 плус, па ће се сада радити на великим лабораторијама.

Како преноси Тањуг, Вучић је рекао да је са експертима из Кине договорено да се постави једна велика лабораторија, у којој ће моћи да се уради 2.000 тестова дневно.

Поново је да је данас убедљиво најтежи дан, са највише тестираних, а да ће сутра бити и још много гори.

– Имаћемо први пут прецизну слику о томе колико је заражених ушло из иностранства. Плашимо се да је ужасно велики број – рекао је он, истакавши да се надлежни боре да и настоје да раде брзо.

Он је поновио да је почело да се ради много више тестова, те да су и резултати много тежи али, истиче, то је можда и боље, јер што се пре вирус открије, пре ћемо пребродити ову ситуацију.

– Боље истини погледати у лице, него скривати под тепих док не дође катастрофа. Полако улазимо у систем убрзаног тестирања и борићемо се за животе људи – навео је председник Србије.

„Сајам олакшава посао“

Он се осврнуо и на Београдски сајам, који се припрема за изолацију великог броја људи који би у наредним данима могли да буду позитивни на корона вирус, рекавши да је она изабрана по савету кинеских стручњака, јер је локација која олакшава посао.

Каже и да је протеклих дана био суочен са питањем многих политичара и министара, понајвише из сопствене странке, који су питали о стању на Сајму, где ће бити смештени пацијенти оболели од корона вируса са лакшом клиничком сликом и тражили да се људи сместе у хотеле.

– Суштина да лакше оболеле не смештамо у хотеле није да ми није стало да имају највећи конфор болесници, јер ћете то бити ви, али и ја. Сви који су лакши случајеви мораће да иду на сајам. Ја вероватно не јер би био тежи случај због кардио-васкуларних проблема, високог притиска – објаснио је он.

Казао је и да ће свако морати на Сајам, тако и његова деца, али и било ко други.

Рекао је да се наслушао разних глупости о логорима, додајући да му се чини да нико није служио војску. Каже да је у касарни у Сарајеву имао 80 кревета, истих, на мањем простору.

– Зашто су Кинези изабрали сајам. Није случајно, већ што одговара због улаза и излаза, проходности. Постојала је идеја да се направи смештај у Студентском граду, али шта да радимо ако неко умре на четвртом спрату. Требало би онда пола дана да дезинфикујемо простор, и то нећемо моћи да изнесемо, као ни да укажемо помоћ. Сајам је узет јер олакшава цео посао – додао је Вучић.

У тој хали неко треба да проведе између 14 и максималних 21 дан.

– Много је важно да сачувамо живот оболелих и лекара. Ако то људи не могу да разумеју, него говоре како ће да се нашминкају и перу зубе четири пута дневно, не знам. Нећеш прати зубе четири пута дневно, већ једном, јер је живот важниији у овом тренутку – нагласио је он.

Указао је и да на почетку сваке кризе увек постоје људи који мисле лако ћемо, а како одмиче време они се повуку.

– Мали број људи остаје и има снаге да се бори после 20 дана и два месеца. Видим то по волонтерима. Први дан имали сте их на хиљаде, данас их је много теже пронаћи – казао је он.

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ