Србија

ДОКТОР КОН: Ако се родитељи заразе короном, ево шта ће бити са децом…

Ситуација са корона вирусом из дана у дан отвара нова питања и проблеме. Један од њих је шта ће бити са децом када су оба родитеља заражена или са децом самохраних родитеља који морају у колективну болницу, а деца су здрава.

– Деца чији родитељи буду заражени короном неће бити на силу одвајана од мајки и очева, већ ће се тражити најбоље могуће решење за све – каже за “Жена.рс” епидемиолог др Предраг Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он објашњава да не постоји модел, нити правило како ће се поступати у оваквим ситуацијама.

– Заиста не знам. То је велики изазов. Потребно је да се читаво друштво укључи у проналажење решења, али неће се чинити ништа нехумано- објашњава др Кон.

Он каже и да ће се поступати од случаја до случаја, као и да је много опасније да се болесни родитељи не изолују.

– Имали смо случај да су оба родитеља на Инфективном и да о детету не могу да брину. Уз сагласност и потпис мајке дете је послато код рођака у унутрашњост – наводи Кон.

Епидемиолог објашњава да се у оваквим случајевима мора водити рачуна о старосној структури, будући да су старији чланови породица, баке и деке ризична популација.

– Верујем да ће се сви снаћи некако, а ако не постоји решење, да ће се друштво укључити и одреаговати на прави начин. Случајеви да родитељи нису у стању урачунљивости екстремно су ретки – закључује он.

Извор: zena.blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ