Свет

Кад се дим разиђе, од САД какву смо познавали, практично неће остати ништа

Због мера које америчке власти предузимају у борби против ширења коронавируса, САД ризикују да се претворе у социјалистичку државу, прогнозира „Вашингтон пост“.

Према писању листа, строге мере, које се уводе у свим америчким државама уз одобрење председника Доналда Трампа, не само да крше грађанска права, него и уништавају америчку економију. Док компаније трпе велике губитке, а људима прете откази, локалне власти не покушавају да се изборе за права грађана или да спасу економију, него се ослањају на финансијску помоћ, коју је обећала влада, истиче аутор чланка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено, након Трампове изјаве да ниједан радник у земљи неће остати без плате и да неће трпети због тренутне ситуације, гувернери савезних држава почели активно да уводе карантин, не размишљајући о последицама, подсећа лист.

Амерички сенат је након тога заиста усвојио нацрт закона о издвајању два билиона долара за подршку економије због пандемије вируса корона, што је, како лист процењује, обележило прелазак САД са тржишног капитализма на демократски социјализам, који посебно промовише кандидат Демократске странке на предстојећим председничким изборима Берни Сандерс.

„Прешли смо Рубикон. Када се дим разиђе, од САД, какве смо познавали, практично неће остати ништа. Експерти се још споре око тога какав ће утицај пандемија имати на председничку трку, али ми већ знамо одговор. Сенатор Берни Сандерс је већ победио, или у крајњем случају – његова филозофија“, пише „Вашингтон пост“.Додаје се да лидери америчке Демократске странке не треба више да брину због тога што их на изборима представља превише социјалистички оријентисан кандидат.

„Сада смо сви социјалисти“, наводи се у закључку.

Извор: sputniknews.com

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ