Свет

ПОЗНАТИ ЕПИДЕМИОЛОГ ЈЕ ПРЕ 14 ГОДИНА ПРЕДВИДЕО ПАНДЕМИЈУ: Његова предвиђања су застрашујућа, корона неће стати док…

Пре 14 година је Лари Брилијант, епидемиолог који је учествовао у искорењивању богиња, говорио је у свом ТЕД говору о наредној пандемији.

Његова предвиђања била су тако застрашујућа да га је мало ко схватио озбиљно. А сада је свима јасно да је био у праву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Милијарде ће се разболети. Око 165 милиона људи ће умрети. Доћи ће до глобалне рецесије и депресије, а трагедија од преко 100 милиона мртвих биће ништа у односу на трагедију која чека преживеле – рецесија, депресија, недостатак посла, недостатак здравствене заштите. Последице те пандемије биће незамисливе – говорио је пре 14 година.

Тај пакао данас је стигао, а Брилијант је на челу тима за окончање ове пандемије, која је тек почела а која нам је потпуно преокренула животе.

У разговору за магазин „Wиред“ проговорио је о томе шта нас очекује за време и након ове пандемије.

– Свој ТЕД говор насловио сам „Помозите ми да зауставимо пандемију“. Жеља ми тада није испуњена, али неки од система које сам тада захтевао су покренути. Смешно је то јер, сви сте видели филм „Цонтагион“.

Људи кажу да је предвидео све. Није, наука то говори. Епидемиолози последњих 10 до 15 година упозоравају да ће доћи до овога, али тешко је натерати људе да слушају.

Корона вирус је нов, и самим тим не постоји ниједна особа на планети која је имуна на њега јер га нико никада раније није имао. То значи да може да зарази преко седам милијарди наше браће и сестара широм света.

Што се тиче поновне заразе корона вирусом о којој се говори, верујем да ће пре бити да су ту тестови заказали него што је заиста дошло до поновне инфекције. Међутим, имајте на уму да ће тек милиони нас оболети од овог вируса. Могуће је било шта.

Ово је најопаснија пандемија са којом смо суочени. Оно што је сада заиста битно је да се сви изолујемо како бисмо развукли кривуљу заразе што више. Временом, доћи ћемо до епидемиолошког златног прстена.

ШТА ЈЕ ЕПИДЕМИОЛОШКИ ЗЛАТНИ ПРСТЕН?

То значи да ће, прво, велики број људи да преболи корона вирус и постане имун на њега, а друго, развићемо вакцину. Комбинација та два биће довољна да развијемо имунитет стада, што значи заштиту за око 70 до 80 одсто популације.

КАД ЋЕМО СЕ ВРАТИТИ НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ?

Добре вести стижу из Кине и Јужне Кореје. Кинески модел борбе ипак је тешко применити у другим земљама. Не можемо да закључавамо људе. Модел Јужне Кореје, са масовним тестирањем, много је лакше применљив. Не заборавите, док је Америка урадила мање од 1000 тестова, Јужна Кореја урадила је 200.000.

Тестови су екстремно важни да бисмо знали где су жаришта вируса. Мислите да то што Зимбабве нема ниједан случај значи да тамо нема вируса? Не, само нису радили тестове. Најкориснији би били кућни тестови.

Да ли сам ја уплашен? Ја сам у најризичнијој групи. Уосталом, ако нисте забринути, онда мора да уопште и не пратите вести. Али, не плашим се.

Чврсто верујем да можемо да обуздамо вирус и да ћемо ускоро доћи и до вакцине. Само морате да имате на уму да ово није смак света нити зомби апокалипса. Ово није процес масовног умирања. Ситуација ће бити стављена под контролу.

ТРЕБА ЛИ ДА НОСИМО МАСКЕ?

Н95 маске су изврсне. Међутим, поре на њима су широке три микрона. Сам корона вирус широк је један микрон.

Тако да да, стоји становиште да те маске не нуде потпуну заштиту, али замислите три крупна момка која покушавају да се прогурају истовремено кроз врата.

Неће успети. Маска нуди заштиту, не потпуну али нуди одређен степен.

Према неким бројкама чак пет пута већу заштиту него да не носите ништа. Мени је то довољно за савет да је носимо, али имајмо на уму да је сада свуда несташица маски а да су најпотребније медицинском особљу.

КАКО ЋЕМО ДА ЗНАМО ДА ЈЕ ПАНДЕМИЈА ГОТОВА?

Свет се неће вратити у нормално стање док се не десе три ствари:

Прва, да видимо како тече зараза и да ли знамо све начине преношења. Ако сада видимо само врх леденог брега због недовољног тестирања, у проблему смо.

Друга, морамо да имамо третмане који делују, лекове или вакцине или оба.

Трећа, и можда најважнија, је да најважнији људи – медицински радници, лекари, полицајци, ватрогасци и учитељи стекну имунитет и да се тестирају да бисмо били сигурни у то. Тек онда моћи ћемо да без бојазни кренемо да полако градимо нормалан живот.

У првом налету, требало би да раде само они који су прележали овај вирус. Тако ћемо бити сигурни да лекари и медицинске сестре који негују старе неће пренети вирус, да можемо слободно да одемо код зубара, да можете да пошаљете дете у школу.

Као и свака катастрофа, и из ове ћемо имати много тога да научимо и применимо. Мораћемо да ревидирамо како функционишу ствари, шта треба да се мења у систему и шта можемо да побољшамо а шта да одбацимо – закључује на крају Лари Брилијант.

Ко је Лари Брилијант

Реч је о једном од најеминентнијих америчких епидемиолога, борио се против великих богиња, грипа, дечије парализе, слепила, радио за Светску здравствену организацију…

Занимљиво је да је био један ос стручних консултаната на филму „Цонтагион“, који је снимљен 2011. године, а у коме се вирус светом шири на идентичан начин, само су последице много горе, фаталне су.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ