Регион

РЕГИОН НА НОГАМА! Спремају се највећи грађански протести икада: Ево шта се дешава

Литије у Црној Гори, које су привремено обустављене, представљају највеће грађанске протесте у Европи, сразмерно броју становника. Оне су већ промениле државу. И власт зна да када Црна Гора не буде више угрожена вирусом, људи ће опет бити на улици.

Овако је излазак народа на улице због усвајања Закона о слободи вероисповести окарактерисао лидер Уједињене Црне Горе и бивши министар полиције Горан Даниловић. Он је у политичком животу од 1999, филозоф је и некадашњи уредник Гласа Црногораца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Не памти се, каже наш саговорник, да су грађани у било којој другој земљи два пута у току недеље излазили на улице, а да није дошло ни до једне ексцесне ситуације што говори о грађанској свести оних који су протестовали. Такође, додаје он, и Српска православна црква је показала велику мудрост.

„Људи имају поверења у то што раде црквене вође. На добитку је и црква, јер је и онај атеистички део јавности, који је уобразио да је савремен, а да су верујући људи рестло прошлости, убедио да је ствар другачија. Да су свештеници можда најобразованији део наше заједнице и да људи једва чекају од њих да чују нову поруку“, каже Даниловић.

Утицај литија на политичаре
Даниловић није сигуран да ће, иако следе локални и парламентарни избори, литије имати директне политичке последице и верује да је њихов грађански карактер веома важан. Сматра да је на политичарима, опозиционим првацима да људима приђу са политичким порукама:

„Неће бити да је довољно да тим људима само отворимо магична врата да пређу код нас. Можда су они изашли на литије, јер смо их ми са нашим затвореним вратима много пута пре разочарали. Они воде свој приватни отпор и знају шта бране – светиње, трајање, право на будућност, децу, мир, а на нама политичарима је да видимо да ли смо разумели све то што се догађа“.

Он прецизира да и политика мора да се промени уколико хоће да буде успешна и да би је народ разумео.

„Уколико бисмо то учинили дошли бисмо и до већег броја људи. Верујем да политичари нису ни најмање допринели оваквим протестима, а они који то себи буду приписали неће се добро провести. Народ је највредније извео на литије – децу и своје животе и ако покушате да их преварите политичком мантром, нећете славно проћи“.

Власт се нада да ће време поништити литије
Преговори експертских чланова Митрополије црногорско-приморске и Владе су обустављени али се Даниловић нада да ће до решења доћи.

„Знам са ким црквени представници имају посла. Знам да је друга страна политички много вештија и да купује време али се бојим да не купе нешто што нису очекивали, а нисам сигуран да им та куповина иде у прилог. Они се надају да ће време поништити литије и да ће се људи разочарати, а заправо не схватају да народ више нема где назад и да нема одустајања“, рекао је Даниловић.

У теорији политике, каже наш саговорник, када једном освојите слободу, никад је више не можете спутати и људи очекују да се спорни Закон повуче.

„Не очекујем од ове Владе да то уради спектакуларно и да председници државе или Владе кажу да су погрешили зато што немају осећај за меру и демократске процесе али је ту можда и правда – оно што им је била скривена намера у политичком смислу може да им дође главе. Убеђен сам да праве историјску грешку, не очекујем много од њих изузев у тренутку када је враг однео шалу“, рекао је Даниловић.

Излазак на изборе у Тивту – грешка
Ипак, ослушкујући вољу народа Даниловић каже да неће учествовати на локалним изборима у Тивту, јер наглашава да „једном морате да преживите малу штету, да бисте у коначном доживели велику политичку корист.“

Сматра да ако, у тренутку када су угрожена елементарна људска права и не функционише ни један договор са влашћу, опозиција похита да се такмичи на локалним изборима, она прави животну грешку.

„Морамо бити храбри макар као људи на литијама, морамо схватити да награда не стиже одмах и треба тражити фер услове за излазак на изборе. Знам да неки људи у Тивту мисле да су остављени на цедилу али их подсећам да смо пре две године мислили да ћемо направити чудо, а изгубили смо на свих десет локалних избора. Зашто? Зато што не можете добити утакмицу која је спремна за губитак“, изјавио је Даниловић.

Треба се изборити за нормалне услове и такмичење у једном дану на свим нивоима, јер се према његовој оцени само тако може доћи до резултата који ће приближно одговарати вољи народа, а све друго је фингирање.

„Ово боли, бојкот не може бити себи сврха и знамо да то не подржавају људи из Европе, јер код њих важе другачија правила. Због тога треба истрајати и ако треба бојкотовати и парламентарне изборе. Боље и то, него дати лажну наду и пробудити жељу за слободом, а потом је сахранити изборним резултатом који нема везе са слободним изјашњавањем грађана“.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ