Свет

ИТАЛИЈАНИ ИЗНЕЛИ ШОКАНТНЕ ОПТУЖБЕ: Емисија из 2015. је доказ да су Кинези створили вирус као биотерористичко оружје

Од појаве новог коронавируса, букнуле су многе терорије завере о томе како је вирус настао, а уље на ватру сада је долила и једна италијанска емисија која се брзо проширила друштвеним мрежама.

Наиме, 2015. године, у научној емисији „Леонардо“ канала РАИ емитован је прилог у коме се наводи да су кинески научници креирали супервирус који може да нападне људе, посебно дисајне органе, како би га проучавали. Наводно, накалемили су протеине узете од слепих мишева на вирус који узрокује САРС, потекао од мишева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када се овај снимак стар неколико година поново појавио у јавности подигао је праву буру у Италији, земљи најтеже погођеној епидемијом у Европи.

Многи сматрају да је прилог доказ да је вирус потекао из Вухана где је створен у лабораторији и отргнуо се контроли кинеских научника.

Према овој теорији, научници из Вухана су створили вирус као биотерористичко оружје, али су га пустили како би се раширила епидемија.

Иако је сама италијанска научна јавност оповргла овакве тврдње, одмах се јавио некадашњи министар унутрашњих послова Матео Салвини који је на твитеру написао: „Невероватно!“, а и остале десничарске партије су се одмах придружиле нападу на Кину.

Министар спољних послова Луиђи ди Мајо истакао је да се десница хвата за вести које стварају панику.

„Салвини не мари за ову земљу, њега баш брига, зато што њима одговара да тероришу“, рекао је.

Ипак, остаје питање да ли је вирус вештачки створен у лабораторији?

Институт Скрип, који је недавно о томе објавио чланак у магазину Натуре Медицине тврди да је нови коронавирус САРС-ЦоВ-а производ природне еволуције.

Професори поменутог Института су поредили геноме знаних сојева коронавируса и утврдили да је „нови коронавирус потекао захваљујући природним процесима“.

Коронавируси су породица вируса који могу да доведу до многих болести, али које се разликују по интензитету.

Одмах по избијању епидемије цовид-19, кинески научници су проучавали геном новог вируса и податке поделили са колегама широм света. Професор Кристијан Андерсен са Института Скрипс је уз помоћ тих података истраживао порекло новог вируса, а фокусирао се на две главне одлике тзв. шиљатих протеина – постоји „кука“ која се хвата да ћелије домаћина и нешто налик на отварач за конзерве уз помоћ кога вирус отвара и на крају улази у ћелије домаћина.

Овај шиљати протеин је толико ефикасан у везивању за људске ћелије да је то прави доказ природне селекције, јер тако нешто не може да се створи у лабораторији. Осим тога, сама основа вируса личила је на оне коронавирусе пронађене у слепим мишевима и панголинима.

Међутим, научна објашњења нису умирила поједине италијанске политичаре који су најавили да ће се овим питањем позабавити и парламент, па чак и тужилаштво.

Еухенио Зофили позвао је Луиђи ди Маја да рашчисти то питање са кинеским властима.

Извор: Курир.рс/Maltatoday.com/Meteoweb.eu

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ