Свет

РУСИ УЗНЕМИРЕНИ! САД пребацују у Турску нуклеарно оружје војним авионом: Ево шта се дешава

Амерички стратешки војни транспортни авион Боеинг Ц-17А Глобемастер ИИИ полетео је из ваздушне базе Киртланд (Киртланд, Нови Мексико) у ноћи између 23. и 24. марта, крећући се ка војној ваздушној бази Инчирлик, на југу Турске.

Неки руски војни стручњаци верују да се на авиону налази нуклеарно оружје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерти за оперативне линије руске војске саопштили су да постоји разлог за веровање да је команда Оружаних снага САД-а испланирала лет војно-транспортног авиона Ц-17А Глобемастер ИИИ са теретом који чини нуклеарно оружје на линији ваздушна база Киртланд (САД) – ваздушна база Инчирлик (Турска), извештавају руски медији.

Они додају да према неким руским стручњацима, нуклеарно оружје може бити на авиону којем је већ додељен највиши ниво приоритета, а његов лет, без заустављања, планиран је да се обави са два точења горива у ваздуху.

Напомиње се да је потпуно исти лет, али на релацији Турска – САД, извела иста врста авиона, најкасније 18. марта. Тада је војни авион Ц-17А Глобемастер америчког ваздухопловства летео преко Атлантика.

Највиши ниво приоритета ове летелице и низ других индиректних фактора, посебно њена рута од турске ваздушне базе Инчирлик до аеродрома Албукерки, држава Нови Мексико, САД, где се налази ваздушна база Киртланд, само потпирују сумње у нуклеарно оружје које се може транспортовати на авиону.

Турска међутим наставља да користи режим прекида ватре у зони деескалације Идлиба, успостављеном 6. марта и који још увек важи, како би ојачала своје војно присуство на северозападу Сирије.

Од ступања на снагу „режима примирја“, стотине јединица нових оклопних возила, хаубица дугог домета, ракетни систем вишеструких лансирања и друга војна опрема и оружје послато је у провинције Идлиб и Алепо.

Колоне са опремом, муницијом и особљем турских оружаних снага готово свакодневно стижу у Сирију.

Подсетимо, уочи 23. марта, у име председника Руске Федерације Владимира Путина, шеф Министарства одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу стигао је у Дамаск.

Том приликом је разговарао са председником Арапске Републике Башаром ел-Асадом.

Према наводима руске војске, стране су разговарале о питањима обезбеђивања прекида непријатељстава у зони деескалације Идлиба, стабилизацији ситуације у другим деловима Сирије, као и о разним аспектима војно-техничке сарадње у оквиру заједничке борбе против међународних терористичких група.

Извор: Webtribune.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ