Србија

УДАРНА ВЕСТ! Разматрају се два сценарија: Ускоро се уводи полицијски час од 24 часа?

У овом тренутку нема потреба за вагањем.

Заменик градоначелника Горан Весић је рекао да ако се ситуација буде погоршала, није искључена ни мера увођења полицијског часа у трајању од 24 сата, као ни затварање централних београдских општина. Као и да у овом тренутку нема потребе за вагањем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Престоница Србије могла би да буде потпуно изолована, а један од два могућа сценарија која се разматрају, и то онај драстичнији, јесте да у Београду, односно у 10 централних општина, буде уведен полицијски час у трајању од 24 сата.

Мере се због ширења корона вириса, нарочито у три највећа жаришта – Београд, Ваљево и Ниш, пооштравају из часа у час, али се у овом тренутку разматрају две опције – да у Београду дође до затварања десет централних општина, што би значило да људи не могу да улазе и излазе са те територије, а друга је још драстичнија и она би подразумевала да се уведе 24 сата полицијски час.

Кинески лекари

То би подразумевало да људи из подручја која су жаришта не смеју да мрдну из својих кућа и станова током целог дана. Дефинитивну одлуку о овоме донеће кризни штаб, и то у консултацији са епидемиолозима и кинеским лекарима, а одлука би могла да буде саопштена у току данашњег дана.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да кризни штаб из сата у сат прати развој ситуације и да ће на основу тога одлуке о пооштреним мерама бити донете.

– Све мере које се доносе у складу су са саветима наших и кинеских епидемиолога. Састанци се организују два пута дневно и одлуке зависе од тога колико се људи придржавају постојећих мера, пре свега изолације. У овом тренутку нема потребе за увођењем полицијског часа од 24 сата у Београду, али ако се ситуација буде погоршала, ни та мере није искључена, као ни затварање централних београдских општина. Циљ тога је да се спречи мешање грађана. У том случају би полиција била на свим улицама и непрестано би контролисала кретање, тако је рађено у Вухану – каже Весић.

Саветница председника Србије за медије Сузана Васиљевић јуче ујутро је рекла да се о овим мерама још разговара, а да ће грађани бити обавештени на време, пре него што мере ступе на снагу. Она је рекла да је председник Александар Вучић био на састанку оба кризна штаба, на ком је присуствовала и премијерка Ана Брнабић, и да је питао лекаре да ли је потребно да дође до затварања Београда, Ниша и Ваљева.

Стручњаци кажу да ће видети у следећа 24 сата.

– Мислим да ће, ако не данас, онда у петак нове мере бити саопштене. Да ли ће оне подразумевати потпуно затварање ова три града или делове града, не знам, јер се ситуација мења буквално из сата у сат – рекла је Васиљевићева. Појаснила је да би евентуално такве мере подразумевале да не постоји путни транспорт цивила између тих градова, да не може да се изађе нити уђе у њих, а све с циљем да се зараза не шири по целој земљи.

Међутим, ове мере не би важиле за транспорт прехрамбених производа и медицинске опреме. Упитана шта би било са радницима из тих градова који раде у другим местима и да ли би они имали неке посебне дозволе за кретање, Васиљевићева каже да јој детаљи нису познати.

– Не знам. Сазнаћемо правовремено. Не брините се, неће бити проглашене нове мере, па уведене за сат времена. Људи ће имати времена да се организују – рекла је Васиљевићева.

 

Извор: Srbijadanas.com/Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ