Србија

БУДИТЕ НА ОПРЕЗУ! 90 одсто људи у Србији који су се заразили корона вирусом имају и ове две болести

До суботе, 28. марта, готово да смо упознати са свим што треба да знамо о корона вирусу, новој пошасти која мучи цео свет. Број преминулих у нашој земљи је 8, а број излечених пацијената је 15. Имамо 528 оболелих, а готово сви они осим вируса имају још нешто заједничко.

У читавој популацији оболелих имамо и труднице, и новорођенчад и старије особе од 90 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када смо рекли да смо потврдили случај код трудница и двоје новорођенчади, рекли смо да су они тестирани јер су били у контакту а не зато што су имали клиничке слике испољавања. Радило се или о асимптоматском облику, или благим симптомима. Без обзира на шареноликост, најчешће имају компликације особе која имају хронична обољења и код преко 90 одсто је утврђено макар једно хронично обољење – истакла је др Дарија Кисић Тепавчевић на јучерашњој конференцији за новинаре.

Како је речено, чак 90 одсто заражених у Србији има или шећерну болест или обољене срца, а често и једно и друго.

– Знамо да су најосетљивије особе које имају ова обољења. То је нешто што се понавља код већине вирусних инфекција – навела је професор Кисић Тепавчевић.

Једно истраживање у које је било укључено 150 пацијената из Вухана, епицентра епидемије, открило је да пацијенти са кардиоваскуларним болестима имају значајно већи ризик од смрти приликом заразе.

То се дешава јер су срце и плућа невероватно повезани. Пробајте само да дубоко удахнете и издахнете – пулс ће аутоматски да вам се убрза. Али ако вам је срце слабо или имате блокиране артерије, тада ваше тело улаже много већи напор како би крв и кисеоник циркулисали по читавом телу.

Шећер сам по себи током дугог периода оштећује крвне судове, што доводи до оштећења разних органа. У том случају оштећена је и јетра, која је најважнији пречишћивач токсина у телу, зато је јако важно да останемо код куће и не излазимо, док епидемија не прође. Сачувајмо себе, сачувајмо наше вољене.

 

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ