Србија

ШОКАНТНА ИСПОВЕСТ АМЕРИЧКОГ ПИЛОТА! Кајем се што сам бацао бомбе на српску децу!

Да сам знао праву истину о ситуацији у Србији, не бих учествовао у бомбардовању, поверио се Дејл Зелко, амерички пилот, свом садашањем пријатељу Золтану Данију, који је са својом јединицом оборио његов „невидљиви“ Ф-117А

„Бомбардовање Србије је било грешка и да сам знао праву истину, не бих учествовао у бомбардовању Србије!“ ово су речи које је амерички пилот Дејл Зелко изговорио пуковнику Золтану Данију, чија јединица је 27. марта 1999. године оборила његов „невидљиви“ авион Ф-117А.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Веровао је да је другачије стање и сви пилоти су били убеђени да у Србију доносе слободу и демократију. Схватио је да је позадина свега било нешто друго и да је Србија бомбардована из политичких разлога – прича нам Дени.

Са Зелком се чуо и пре неколико дана.

– Каже да му је жао што је учествовао у бомбардовању Србије и да су преварени. Били су уверени да су долазили из хуманитарних разлога да поправе стање. Да је знао праву истину, не би у томе учествовао. Каје се што је бацао бомбе на српску децу – наглашава Дани.

Подсетимо, четвртог дана НАТО бомбардовања, припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде Противваздушне одбране Војске Југославије оборили су Ф-117А, америчко чудо од авиона израђено у стелт технологији, које је своју репутацију „невидљивог“ стекло у Заливском рату у Ираку. Пилота Дејла Зелка су америчке снаге успеле безбедно да евакуишу, а његов авион је завршио на њиви у атару села Буђановци код Руме. Неколико година касније пуковник Дани срео се са Зелком и почели су да се друже.

Све је свеже. Ране су велике, и међу становништвом и међу нашим саборцима, свеже су и дубоке.

Пуковник Золтан Дани, командант 3. дивизиона 250. ракетне ПВО бригаде тог 27. марта 1999. године ушао је у историју. Открио је шта је за њих била ноћна мора, шта се десило те судбоносне ноћи и како је изгледао сусрет са америчким пилотом ког је „скинуо“ са неба.

– Ми смо се већ пре бомбардовања увелико припремали за ту ситуацију, тако да нас то није изненадило. Припадници наше јединице су били врхунски обучени и то је уливало високо узајамно поверење војника и старешина. Сви потребни документи и планови, као и сва најважнија увежбавања су на време спроведени, тако да за нас није било изненађења, а када нема изненађења значи да смо потпуно спремни и оспособљени за извршавање борбених дејстава – рекао је Дани.

На питање да ли се плашио америчких СЕАД напада ракетама које се саме наводе према радарском одразу, каже да његову јединицу никада нису успели да погоде.

Те непријатељске јединице за неутралисање наших радарских и ПВО система су стварно биле ноћна мора за нас браниоце, али и за њих смо имали одлично решење које смо увежбали а касније и успешно спровели. Наша јединица је у више наврата била на мети али никада нису успели да нас погоде и неутралишу.

Поковник је описао и историјску ноћ, када је постао први и једини човек у историји који је оборио „стелт“ авион.

– Били смо на ватреном положају близу села Шимановци. Станица за вођење ракета је била исправна, а увежбана борбена послуга је била на својим местима. Око 20:30 смо добили наређење од претпостављене команде да пређемо у највиши степен борбене готовости. На време смо уочили циљ који се приближавао нашој зони уништења, и када смо добили одобрење за дејствовање пустили смо га да уђе у ту зону. На потребној даљини смо лансирали две ракете система С-125М – „Нева“.

Ракете су, захваљујући одличним операторима ручног праћења и одличном официру за вођење, извршиле свој задатак. Циљ је оборен у 20:42, а након тога смо се врло брзо преместили на следећи положај. Ми тада још увек нисмо знали који тип авиона смо оборили, и већ смо били на наредном положају, пред зору, када смо сазнали. Тада сам прекинуо радове на тренутак и позвао све присутне припаднике јединице да се у полукругу окупе око мене, саопштио им резултат дејства и честитао. То је био огроман подстрек за нас а и за све остале у Војсци Југославије и у народу уопште – испричао је Дани.

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ