Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Ако сте уплатили летовање, ево шта ће бити са вашим новцем

Туризам је, без сумње, привредна грана која је најснажније осетила последице пандемије коронавируса јер је огроман број путовања отказан и откази се настављају, многи авиони су приземљени, хотели се затварају и не може се предвидети како ће се ситуација даље развијати.

По речима министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, туризам ће претрпети огромну штету, а хотелијери су изнели податак да ће само због отказивања аранжмана током марта и прве половине априла она бити око 2,7 милиона евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С великим проблемима суочавају се и путничке агенције, а по речима директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије ЈУТА  Александра Сеничића, из тог удружења је препоручено да се, због ванредне ситуације у земљи, али и отежаних услова путовања у читавом свету изазваних пандемијом коронавируса, до 15. маја откажу сви туристички аранжмани за иностранство, преноси Дневник.рс.

„Реч је о око 100.000 аранжмана, које су грађани Србије уплатили за путовања, углавном на север Италије и у градове Европе, али и друге дестинације“, казао је Сеничић.

„Грађани се могу обратити туристичким агенцијама код којих су уплатили аранжмане да би се договорили о начину компензације, а предлог је да за уплаћени износ добију неки други аранжман или да исти аранжман реализују у неком другом термину“.Он је указао на то да новац није могуће вратити јер су већ плаћени и превоз и смештај, те да туристичке агенције због садашње ситуације изазване пандемијом имају проблеме с ликвидношћу. С тим је упознато и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, па ЈУТА очекује да ће се с представницима тог министарства разговарати да би се нашло решење за помоћ туристичким агенцијама.

„Повраћај новца, нажалост, није могућ па се клијентима уместо тога нуди могућност замене термина или форма споразумног раскида уговора и преноса новца, односно могућност да одаберу неки други термин за путовање у току године. Апелујемо на то да клијенти/путници буду стрпљиви и да имају поверење у то да је новац, који су уплатили за аранжмане, а који им не може бити враћен, на сигурном“, каже Сеничић.По његовим речима, путницима ће бити понуђени споразумни раскиди уговора о путовању уз обавезу организатора путовања да пружи услугу у вредности уплаћеног путовања у периоду од годину од дана планираног путовања. Он је истакао да се тај поступак односи на сва туристичка путовања, укључујући и уговорена за овогодишњу летњу туристичку сезону, у случајевима када путници инсистирају на раскиду Уговора о путовању.

„Ако клијенти прихвате ту могућност, када цела ова ситуација прође и све се врати у уобичајено стање, новац који су уплатили биће искоришћен за одлазак на путовање. То није у складу са Законом о туризму, али је једино решње у садашњој ванредној ситуацији с којом се суочава практично цео свет. То су околности које су потуно другачије од досада познатих и слична решења примењују и туристичке агенције у целој Европи“, наглашава Сеничић.

Александар Сеничић указује и на то да су агенције тамо где је то било могуће клијентима вратиле новац, и то углавном за отказана путовања у марту. По његовим речима, летња сезона је далеко и зато препоручује да се летњи аранжмани не отказују.

Извор: sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ