Србија

Директорка Института „Батут“ се хитно обратила грађанима Србије: ОВО СВИ МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

Благи пораст регистрован ових дана је био повод за мере које су донете. У овом тренутку, када се очекује још већи пораст особа код којих ће се потвртиди ЦОВИД 19, све донете мере су кључне, јер ми не знамо да ли особа у себи носи вирус, а може да зарази од две до три особе најмање, рекла је јутрос директорка Института за јавно дравље „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић .

У директном укључењу у емисију Јутро на ТВ Прва, докторка Верица Јовановић, директорка „Батута“ још једном је апеловала на грађане да се придржавају свих епидемиолошких и хигијенских мера које су донете у Републици Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, у Србији је на снази мера забране кретања од 17 до 5 сати ујутру, а од јуче, кретање ће викендом бити могуће до 15 сати. Извођење кућних љубимаца у шетњу од 20 до 21 сат које је раније било дозвољено власницима, јуче је такође укинуто.

Нешто раније, уведена је и мера затварање кафића, тржних центара и забрана окупљања више од пет људи, а забрањен је такође и боравак у парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт. Ипак протеклих неколико дана који су донели лепо време, грађани су својим понашањем показали да се не придржавају мера које се тичу дружења, окупљања и изолације, па су градске штрафте и паркови били пуни.

Апеловала бих да се овај викенд искористи за домове, породице, за сва лепа места и садржаје која ћете обавити у кругу породице али без контаката, то је кључно. Како не би долазило до ширења, мере које се тичу кретања и контакта биће кључне у данима који су пред нама када се очекује већи број регистрованих – казала је докторка Јовановић.

Како каже, превентивне мере у нашој земљи су донете на време захваљујући целокупном систему који се укључио, али је од кључне важности да их се у потпуности придржавамо.

Епидемија у Кини је трајала два и по месеца, у Италији траје и даље. Пратећи епидемију у другим европским али и светским земљама, превентивне мере у Републици Србији су у примени већ јако дуго. Кренули смо на време и не само систем, већ целокупно становништво…. Када говоримо о проценама, испред свих својих колега желим да кажем да су мере кључне и да још једном апелујем на примену превентивних мера како бисмо имали мањи број оболелих – рекла је докторка Јовановић, истичући да нема места паници, али да је потребна велика одговорност свих нас.

Важни телефони

Телефони епидемиолошке службе за све информације

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са корона вирусом: 064 8945 235

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“: 011 2684 566

Будимо одговорни према себи и према другима

 

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ