Србија

КОН БЕСАН: Србија је у ратном стању, подржао бих и забрану кретања до 24 часа

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се Србија налази у ратном стању, и да би због озбиљности ситуације подржао и забрану кретања и до 24 часа.

Одговарајући на питања новинара, доктор Предраг Кон рекао је да је болница на Сајму „најбоље решење“ које је Србија могла да донесе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сада је то уприличено. То је апсолутно болница, способна, кад буде потпуно спремна почеће да ради. Суштина је да не може боље. Ми улазимо у дане када су у другим земљама нагло расли бројеви оболелих, а касније и умрлих – рекао је Кон.

Све оно што подразумева смањење контаката, струка ће стати иза тога, рекао је Кон.

– Према томе, конкретно за пуштање паса, директно смо питани и рекли смо да може. Међутим, појавиле су се злоупотребе и то је суштински важно. Свака злоупотреба није више струка. У таквој одлуци да не може између 8 и 9 ја нисам питан. То не значи да не подржавам сваку одлуку. Тако је и за све – казао је епидемиолог Кон.

– Када се говори о Сајму и болници на Сајму, отворено кажем са пуним срцем да је то најбоље решење које је Србија могла да донесе. Све друго била би озбиљна грешка. Сада то личи и уприличено је. Апсолутно је болница, као што је речено – додао је он.

Немојмо да гледамо само овај тренутак, морамо да гледамо унапред, а онда одлучујемо врло енергично, као струка, нема ту више пренемагања, рекао је Кон.

– Ова власт заслужује сваку похвалу, досада нисам доживео такву врсту подршке за струку. Срећом или несрећом, нисам доживео ни овакву ситуацију. Ми јесмо у рату, ово јесте ратно стране. Ја сам војни епидемиолог, мајор сам, као мајор сам изашао из војске. Војна, да кажем логистика, је направила ову болницу. Војна логистика стоји иза ових припремљених изолатора. Ми боље немамо у овој земљи. Све друго било би грешка – казао је Кон.

– Ако очекујете да стручни део овог Кризног штаба преузме одговорност која јој не припада, то неће урадити. Зашто бисмо препоручили оштрије мере? Треба јасно разграничити шта су одлуке, а шта препоруке. Да ми доносимо одлуке, били бисмо власт – рекао је Кон.

Чекање на резултате тестова

Говорећи о чекању на резултате тестова на корона вирус, он је рекао да је то реалност.

– Чека се разултат зато што пре тога не може да се добије. А зашто, па зато што је пренатрпан. Боље не може и то се решава. Што се тиче питања за тестове, то је питање за вирусологе. Питали сте нешто што је нама познато, нема избегавања. Знамо за тај проблем да не може другачије да се чека, треба одвојити једну установу где би пацијенти седели а онда ти који су планирани да се иселе из те установе немају где да се лече. У проблему јесмо, из тог проблема излазимо колко смо способни, брже од овога не знамо. Што се тестова тиче, имамо их, само треба да се добро организујемо. Зато сам рекао да није реално пре седам дана – навео је Кон.

Извор: Блиц

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ