Србија

СТРАВИЧНО! Председник се обратио нацији: Биће добар посао ако задржимо број мртвих испод 100.000

Фото: Јутјуб

Амерички председник Доналд Трамп одлучио је да продужи препоруку социјалног дистанцирања широм земље за 30 дана, до краја априла.

Трамп је ову меру донео након што су стручњаци упозорили на опасност од ширења коронавируса, као и на то да би врхунац броја жртава на дневном нивоу могао да буде достигнут тек за две недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милиони Американаца биће заражени коронавирусом а могло би да умре између 100.000 и 200.000 људи у САД, изјавио је раније водећи епидемиолог у САД Ентони Фаучи, а на данашњој конференцији Трамп је, преноси ЦНН, рекао да би, уколико број жртава буде мањи од 100 хиљада, то значило да је „урађен добар посао“.

Трамп, који је планирао да смањи препоруке бар у деловима земље који су мање погођени пандемијом, одлучио је да продужи меру социјалног дистанцирања, чиме је прећутно признао да је био превише оптимистичан, преноси АП.

Препоруке важе и за Ускрс који се у Америци обележава 12. априла, до када се Трамп надао да ће земља и њена економија поново почети да функционишу пуном снагом.

Многе државе и локалне владе увеле су строге контроле кретања и окупљања грађана.

Препоруке на савезном нивоу односе се на окупљања већих група, а старијим особама или онима са постојећим здравственим проблемима саветује се да остану у кућама.

Људи су позвани да раде од кућа ако је то могуће и да избегавају ресторане, барове и путовања и куповине које нису од виталног значаја.

У САД је до сада потврђено више од 137.000 случајева корона вируса, а преминуло је више од 2.400 људи.

 

Извор: Б92/Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ